ua en ru

Куба заявила про відновлення дипвідносин з США

Куба заявила про відновлення дипвідносин з США
Голова Ради міністрів Куби Рауль Кастро підтвердив, що Вашингтон і Гавана після 50 років розриву відновлюють дипломатичні відносини.

Голова Ради міністрів Куби Рауль Кастро підтвердив, що Вашингтон і Гавана після 50 років розриву відновлюють дипломатичні відносини. Про це він заявив у середу, виступаючи по національному телебаченню, передає Reuters.

У минулий вівторок президент США Барак Обама і Рауль Кастро провели телефонну розмову, який тривав майже годину.
Як зазначив Кастро, Обама оголосив про поворот у відносинах між Сполученими Штатами і Кубою після звільнення з в'язниці владою острова американця Алана Гросса.

У своєму виступі в прямому ефірі телебачення в середу ввечері Обама заявив, що Сполучені Штати планують відновити дипломатичні відносини з Кубою, які були розірвані більше 50 років тому. Він визнав, що "жорстка" ізоляціоністська політика, якої Вашингтон дотримувався досі стосовно Куби, виявилася неефективною.

За словами Обами, Сполучені Штати планують рухатися в бік "нормальної зв'язку" з Кубою і відкриють посольство в Гавані.

Промова американського Президента не обійшлося без звичних вказівок на те, що Куба як і раніше, потребує зміни, що Гавана повинна провести економічні реформи і поліпшити становище з правами людини.

Як повідомив у середу високопоставлених чиновник в адміністрації Обами, відновлення дипломатичних відносин між США та Кубою зіграв Ватикан і особисто Папа Римський Франциск. За його словами, Ватикан тісно співпрацював з обома сторонами. Папа Франциск, перший латиноамериканський Папа Римський направив листа Бараку Обамі і Раулю Кастро із закликом вирішити питання з Аланом Гроссом і продовжити зближення відносин, сказав Reuters співробітник американської адміністрації.

Нагадаємо, напередодні Обама заявив про закінчення масштабних військових кампаній США за кордоном.