ua en ru

Комітет Ради рекомендує силовим відомствам розцінювати злочину на Майдані як "створення ОЗГ держмасштабу"

Комітет Верховної Ради з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності рекомендує силовим відомствам країни розслідувати злочини під час "Євромайдана" за ст. 256-256 КПК - створення організованого злочинного угруповання державного масштабу і сприяння незаконної діяльності ОЗГ.

Комітет Верховної Ради з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності рекомендує силовим відомствам країни розслідувати злочини під час "Євромайдана" за ст. 256-256 КПК - створення організованого злочинного угруповання державного масштабу і сприяння незаконної діяльності ОЗГ. Про це в коментарі журналістам заявив голова комітету Андрій Кожем'якін, передає кореспондент РБК-Україна.

"Ми наполягаємо на ухваленні рішення про те, що необхідно кваліфікувати дії попередньої влади за ст. 255 КПК - створення ОЗГ - і ст. 256 - сприяння у незаконних діях цієї організованої злочинної групи в державних масштабах. Чому в державних масштабах? Один з керівників цієї групи - колишній Президент Віктор Янукович. Це ОЗУ в державних масштабах пронизало всі структури влади, починаючи з Кабміну, КСУ, силових відомств, аж до місцевих органів влади", - заявив Кожем'якін.

Він зазначив, що комітетом було підтримано пропозицію генпрокурора Віталія Яреми про створення спеціального слідчого управління, яке буде займатися розслідуванням незаконних дій і злочинів на Майдані.

"Також ми домовилися, що до кінця цього року ГПУ повинна буде ще раз проінформувати два комітети про хід досудового розслідування цих злочинів. А також, найголовніше, всі силові органи, починаючи з ГПУ, МВС, закінчуючи Пенітенціарною службою, повинні будуть раз в місяць не просто інформувати нас про хід розслідувань злочинів на Майдані, а також незаконних і злочинних дій ОЗГ на чолі з Януковичем, але і представляти звіт про кількість справ, які передані в суд", - підкреслив нардеп.

Нагадаємо, 10 грудня Генпрокуратура України створила управління для розслідувань злочинів, скоєних під час Євромайдану.