ua en ru

Комітет у закордонних справах Сенату США затвердив законопроект про фінансову та військову допомогу Україні

Комітет у закордонних справах Сенату США затвердив проект закону про нові санкції проти Росії та в підтримку України.

Комітет у закордонних справах Сенату США затвердив проект закону про нові санкції проти Росії та в підтримку України, передає радіо "Свобода".

Авторами законопроекту є сенатори США Роберт Менендес і Боб Коркер.

Коли цей документ затвердить Сенат США поки незрозуміло, оскільки він був прийнятий комітетом в останній день роботи перед канікулами. Наступного разу американський Сенат збереться в листопаді.

Для того, щоб цей законопроект став законом, аналогічний текст повинні прийняти ще Сенат й Палата представників, а потім повинен підписати Президент США.

Законопроект Менендеса-Коркера передбачає виділення допомоги Києву в 350 млн дол., включає деякі різновиди зброї летального дії.

Згідно з документом, Президент США повинен отримати право надати Україні протитанкову зброю, зброю та амуніцію для особового складу, радари, далекоміри, обладнання для наведення, безпілотники та комунікаційне обладнання. На це наступного року планують виділити 350 млн дол.

У документі також міститься вимога до Президента ввести санкції проти "Рособоронекспорту" та інших оборонних підприємств, причетних до дестабілізації ситуації в Україні, Грузії, Молдові та Сирії.

Також обмеження можуть бути застосовані проти компанії по всьому світу, які роблять великі інвестиції в проекти нетрадиційної видобутку нафти в Росії.

Документ повинен надати право Президенту США вводити санкції проти "Газпрому", якщо він буде недопоставлять значні обсяги газу країнам-членам НАТО, а також Україні, Грузії та Молдові.