ua en ru

Коаліція збирається створити в Раді тимчасову комісію по конституційній реформі

Коаліція збирається створити у Верховній Раді тимчасову спеціальну для підготовки змін до Конституції України.

Коаліція збирається створити у Верховній Раді тимчасову спеціальну для підготовки змін до Конституції України. Про це йдеться в тексті угоди.

"Ми будемо проводити реформи, які потребуватимуть внесення змін до Конституції України", - обіцяють учасники коаліційної угоди.

Для забезпечення публічного і відповідального процесу внесення змін до Конституції України учасники коаліції планують "створення Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради України (далі - ТСК) для підготовки погоджених Коаліцією змін до Конституції України. ТСК повинна діяти на принципах відкритості, гласності, професіоналізму, науковості, колегіальності та незалежності у прийнятті рішень".

Персональний склад ТСК повинен формуватися з урахуванням принципу пропорційного представництва депутатських фракцій у Верховній Раді України, при цьому переважною більшістю в ТСК будуть представники коаліції. До участі в роботі ТСК будуть залучені також Президент, Кабінет міністрів і експерти в області конституційного права.

Також у тексті угоди повідомляється, що тимчасова спеціальна комісія Верховної Ради готує узгоджений законопроект про внесення змін до Конституції з урахуванням висновків Венеціанської комісії.

Нагадаємо, 21 листопада партії Порошенка, Яценюка, Садового, Ляшко і Тимошенко парафували текст коаліційної угоди. Він був оприлюднений на офіційному сайті "Самопомичи".