ua en ru

КВУ: Порушення на виборах у Севастополі не спотворили результати волевиявлення громадян

Комітет виборців України (КВУ) заявив, що проміжні вибори народного депутата України у в.о. №224 (м. Севастополь), що відбулися 7 липня 2013 р. проходили з низкою порушень, проте кількість та характер цих порушень не могли сильно спотворити результати волевиявлення громадян. Про це йдеться у відповідній заяві, повідомила прес-служба Комітету.

"В день голосування та під час підрахунку голосів працювало 10 активістів КВУ, які мали статус журналістів газети КВУ - "Точка зору". Вони відвідали 47 виборчих дільниць округу. За підсумками спостереження КВУ констатує, що виборча кампанія, голосування та підрахунок голосів проходили з низкою порушень виборчого законодавства та міжнародних стандартів демократичних виборів. Однак кількість та характер цих порушень не дають підстав стверджувати про значне спотворення результатів волевиявлення громадян", - йдеться в заяві.

Найбільш серйозні проблеми, які зафіксував КВУ, були:

- реєстрація "технічних кандидатів" і, як наслідок, незбалансоване представлення політичних сил у виборчих комісіях;
- порушення правил агітації, як під час виборчої кампанії, так і в той час, коли агітація була заборонена;
- спроби не допуску народних депутатів та представників ЗМІ на дільниці під час голосування та підрахунку голосів;
- перебування на дільницях осіб, які не мають права там знаходитись (працівники підрозділів МНС, невстановлені особи);
- порушення процедури підрахунку та правил складання протоколу про результати виборів на дільницях.

Окреме занепокоєння у КВУ викликає інформаційна кампанія в ЗМІ щодо дискредитації громадського спостереження на проміжних виборах у в.о. №224.

"Особливу тривогу викликає той факт, щодо цієї кампанії були залучені народні депутати України та члени ЦВК", - йдеться і заяві.

Серед порушень, які зафіксували представники КВУ в день голосування були наступні:

- ДВК № 850131 - біля приміщення голосування знаходився мікроавтобус з символікою Комуністичної партії України, на якому прибув до дільниці народний депутат України Олег Буховець.

- ДВК № 85040 - була зафіксована спроба видати бюлетень виборцю без паспорту. Під час з'ясування обставин, стало відомо, що виборець до того ж мешкає на вулиці, яка не входить в межі цієї виборчої дільниці.

- ДВК№ 850050 - було видалено з дільниці народного депутата України Марію Іонову за рішенням комісії. Після нетривалого часу Марію Іонову допустили на цю дільницю.

- ДВК № 850122 - на підрахунок голосів на було допущено активіста КВУ, кореспондента "Точки зору". Причому зроблено було в агресивній та брутальній формі з боку членів ДВК.

- ДВК №850055 - під час підрахунку голосів були внесені неправдиві данні про результати голосування. Після втручання спостерігачів був складений новий протокол, але без дотримання відповідної процедури.

Нагадаємо, в Севастополі на проміжних виборах до Верховної Ради по 224 округу оброблено 100% бюлетенів. Згідно з попередніми даними на сайті Центральної виборчої комісії (ЦВК), переміг самовисуванець бізнесмен Вадим Новинський з результатом 53,41%.