ua en ru

Керімов просить повернути йому вплив в Дагестані в обмін на продаж 21,75% акцій "Уралкалія"

Сулейман Керімов висунув нові "нефінансові умови" продажу 21,75% акцій "Уралкалія". Бізнесмен розраховує на повернення впливу в рідному Дагестані, повідомляє газета "Комерсант".

Ще недавно Керімов був головним "діловим партнером" Дагестану, а генеральний директор "Нафта Москви" Олег Ліпатов навіть був першим віце-прем'єром уряду республіки. Керимов з розмахом вкладав в махачкалінський футбольний клуб "Анжі", розраховував на аеропорт Уйташ, а також місцевий морський порт.

Однак у січні 2013 р. в.о. Президента Дагестану став аварець Рамазан Абдулатіпов (8 вересня обраний Президентом), який поступово змінив і уряд республіки (Ліпатов його покинув), і кураторів інфраструктурних проектів. Основним "діловим партнером" Дагестану став власник групи "Сума", аварець Зіявудін Магомедов. Керімов вплив у регіоні втратив, а в серпні різко скоротив фінансування "Анжі".

Тепер Керімов хоче повернути політичний вплив в Дагестані, але в Кремлі не бажають йти йому назустріч. Джерело видання і зовсім заявило, що "нагорі" вважають кращим варіант, при якому бізнесмен погодиться на операцію з продажу акцій без політичних умов і, наприклад, залишить Росію". У цьому разі кінцевим покупцем навряд чи стане Володимир Коган, а умови угоди будуть більш вигідними для Керімова.

За даними "Комерсанта", саме вихід Керімова з капіталу "Уралкалія" був умовою, поставленою Президентом Білорусі Олександром Лукашенком для врегулювання конфлікту між "Білоруськалій" і "Уралкалій" і звільнення генерального директора російської компанії Владислава Баумгертнера, заарештованого в Мінську.