ua en ru

Казахстан обмежив проведення мітингів, побоюючись "майдану", - ООН

Казахстан каже, що заборонив мирні вуличні акції з-за страху повторення протестів, які відбувалися в Україні, починаючи з листопада 2014 р. Про це йдеться в заяві спеціального доповідача ООН, який відвідав Казахстан, передає Reuters.

На думку доповідача, один з найбільш нагальних питань в сфері свободи в Казахстані - підхід уряду до регулювання мирних зібрань. Хоча це право гарантоване Конституцією Казахстану, всі мітинги повинні бути узгоджені з місцевою владою, але навіть узгоджені зборів суворо обмежені визначеними урядом місцями.

"Різні урядові чиновники, з якими я зустрівся, говорили про необхідність обмеження мирних зібрань з-за побоювань революції, подібної подій на українському Майдані", - йдеться в документі, опублікованому на сайті спецдоповідача ООН.

Підбиваючи підсумки своєї поїздки в Казахстан, покликаної зібрати факти, спецдоповідач ООН заявив, що в багатій нафтою країні "дуже мало простору для вираження незгоди".

Зазначимо, правозахисні організації піддали різкій критиці влади Казахстану після того, як поліція в грудні 2011 р. відкрила вогонь, придушуючи повстання нафтовиків в Жанаозені. Загинуло, щонайменше, 16 осіб.

Нагадаємо, у Казахстані суд закрив журнал з матеріалу про Донбасі. При цьому в грудні в Астані почали судити громадянина Казахстану, який брав участь у бойових діях на Донбасі на стороні ЛНР.