ua en ru

Кабмін проведе переговори з ЄІБ про фінансування будівництва метро у Дніпропетровську вартістю 304 млн євро

Кабінет міністрів України затвердив склад української делегації, яка проведе переговори з Європейським інвестиційним банком (ЄІБ), щодо фінансування будівництва Дніпропетровського метро загальною вартістю 304 млн євро. Про це повідомила прес-служба віце-прем'єр-міністра.

"ЄІБ є одним із двох банків, які надають відповідне фінансування на цей проект. Другим банком є Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР), угода з яким була підписана 27 липня 2012 р. Загальна вартість фінансування міжнародних інституцій на добудову метро у місті Дніпропетровську складає 304 млн євро (по 152 млн євро кожен банк)", - повідомив Вілкул.

До існуючих на сьогодні 7 км метро буде додано ще 4 км, які будуть пролягати під проспектом Карла Маркса. Заплановане розширення існуючої лінії метрополітену в центрі міста збільшить її довжину до 11 кілометрів і додасть три нові станції - "Театральна", "Центральна" та "Музейна".

"Введення в дію пускового комплексу від станції "Вокзальна" до станції "Центральна" дозволить підвищити майже в 5 разів обсяг пасажироперевезень - з 13 млн пасажирів на рік до 64,2 млн пасажирів на рік", - сказав Вілкул.

Він підкреслив, що під час будівництва метро мають максимально використовуватися будівельні матеріали вітчизняного виробництва.

Читайте також: Янукович підписав закон про ратифікацію угоди з ЄБРР про завершення будівництва метро в Дніпропетровську

За розрахунками Австрійської компанії "SGS Austria" (розробила повне техніко-економічне обґрунтування проекту добудови), попередня орієнтовна вартість добудови 4 км і 3 станцій Дніпропетровського метрополітену складає 367 млн євро (це понад 4 млрд грн). 304 млн кредитних коштів планується залучити з ЄБРР та ЄІБ (по 152 млн кожен банк). Решту коштів буде залучено з боку України.

Наразі тривають тендерні процедури, які проводять представники ЄБРР та України. Завершення тендеру очікується на кінець 2013 р. початок 2014 р. Після того розпочнуться будівельні роботи.