ua en ru

Кабмін схвалив законопроект про перелік адміністративних послуг згідно вимог ЄС

Кабінет міністрів України схвалив законопроект "Про перелік адміністративних послуг та плату (адміністративний збір) за їх надання", що встановлює 1510 адміністративних послуг. Про це повідомила прес-служба Міністерства економічного розвитку і торгівлі України.

Розроблений Мінекономрозвитку проект закону належить до пріоритетних сфер адаптації законодавства України до законодавства Європейського союзу.

"Це фундаментальний законопроект, який визначає вичерпний перелік адміністративних послуг, що надаються державними органами всіх рівнів і вирішує питання встановлення плати за надання цих послуг та справляння такої плати одноразово за весь комплекс дій", - зазначив міністр економічного розвитку і торгівлі України Ігор Прасолов.

Він повідомив, що перелік налічує 1510 адміністративних послуг, передбачених 237 законодавчими актами. З них: 535 ліцензій, 180 процедур реєстрації, 173 документа дозвільного характеру, 60 посвідчень, свідоцтв, сертифікатів.

Перелік був сформований за результатами аналізу законодавства, до нього включались послуги, підстави для одержання яких встановлені законами. При цьому до платних послуг віднесені лише ті, для яких законами передбачена платність.

"Таким чином, громадяни будуть захищені від безпідставних грошових стягнень, не можна буде нав'язати адміністративну послугу, яка не передбачена переліком", - наголосив міністр.

При цьому слід зазначити, що згідно із законопроектом, розмір плати за адмінпослуги визначено у співвідношенні до мінімальної заробітної плати, що буде враховувати інфляційні складові (крім послуг, за які плата справляється у іноземній валюті).

Прасолов впевнений, що прийняття законопроекту забезпечить прозорість, законність та юридичну визначеність в системі надання адміністративних послуг.