ua en ru

Голодомор вважають геноцидом три чверті українців, - Порошенко

Голодомор вважають геноцидом три чверті українців, - Порошенко
Голодомор 1932-1933 рр. вважають геноцидом три чверті українців.

Голодомор 1932-1933 рр. вважають геноцидом три чверті українців. Про це на присвяченому Голодомору заході заявив Президент України Петро Порошенко, передає кореспондент РБК-Україна.

"Я мав честь голосувати за цей закон, але головне, що Голодомор як геноцид закарбувався в нашій історичній пам'яті. Згідно з соціологічними дослідженнями, геноцидом голодомор вважають три чверті українців", - зазначив Порошенко.

Він додав, що сьогодні українці після війни на Донбасі інакше дивляться на Голодомор 1932-33 рр.

"Керівництво Радянського Союзу відхиляло у часи Голодомору будь-яку допомогу голодуючим в Україні, а коли галичани пускали своїм братам українцям плоти з харчами за Збруча і Бугу, радянські прикордонники стріляли в людей, які намагалися дістати рятівну їжу. Сьогодні, коли на окупованих територіях Донбасу починаються голодні бунти, бойовики стріляють у машини з українською гуманітарною допомогою", - розповів Порошенко.

Він підкреслив, що кожен українець у всьому світі сьогодні повинен запалити свічку і виставити її на вікно в пам'ять про жертви Голодомору.

"В Україні - державі, яка йде європейським шляхом, геноцид не повториться ніколи... Сьогодні ворог знову намагається розварити нас, розсварити, посіяти між нами розбрат і ворожнечу. Сьогодні нам як ніколи потрібна єдність і я вірю, що ми здатні вивчити уроки історії і нехай не сподіваються знову підкорити Україну. Ми стали сильними й ми дамо відсіч. Ніколи не здамося, ніколи не припинимо боротьби. Слава Україні!", - завершив свою промову Порошенко.

Зазначимо, що у заході також взяли участь прем'єр-міністр Арсеній Яценюк, представники Кабміну та народні депутати. Були присутні також глава УПЦ КП патріарх Філарет, глава УГКЦ патріарх Святослав, митрополит Антоній Паканич та інші. Крім того, пом'янути жертв голодомору прийшло кілька тисяч киян.

Нагадаємо, сьогодні Україна відзначає 81-у річницю Голодомору 1932-1933 років.