ua en ru

Фюле проти продовження арештів учасників Євромайдану

Єврокомісар з питань розширення та Європейської політики сусідства Штефан Фюле виступає проти продовження арештів учасників акцій протесту в Україні.

Єврокомісар з питань розширення та Європейської політики сусідства Штефан Фюле виступає проти продовження арештів учасників акцій протесту в Україні. Про це Фюле заявив сьогодні на прес-конференції, передає кореспондент РБК-Україна.

"Україна потребує більшої безпеки. Потрібно зупинити безкарність, порушення прав і свобод. Потрібно зупинити залякування людей, арешти. Для мене стало несподіванкою, що постраждали доставляли до лікарні не в каретах швидкої допомоги, а поліцією. Це не припустимо", - заявив Фюле.

Він закликав усі політичні вила в Україні - і владу, і опозицію - щоб вони знаходили компроміс.

"Я зустрічався з Президентом (Президентом України Віктором Януковичем)... Сьогодні ми повинні провести наші переговори з лідерами опозиції, громадськими представниками та активістами Майдану. Я всім говорив про те, щоб всі вони були глибоко задіяні в процесі для знаходження компромісу. На всіх зустрічах, особливо з владою, я акцентував увагу, що довіра має стати основою. Я звернув увагу на те, що впевненості населення не можна буде досягти на Майдані і великих площах, якщо тривають арешти людей, залякування людей з боку представників у військовій формі або спортивної форми. Мій меседж про те, що насильство неприйнятне. Політики повинні думати про наслідки своїх дій або бездіяльності", - заявив він.

Фюле зазначив, що за останні два тижні це його третій візит в Київ.

"На цей раз візит пов'язаний з останнім засіданням Ради ЄС у закордонних справах. Основна мета - звернути увагу на схвильованність ЄС і бажання допомогти Україні. Мій головний месидж - єдиний план, який тут може спрацювати, - це український план. Він повинен бути узгоджений і зроблений швидко", - заявив Фюле.