ua en ru

Євросоюзу зараз нічого обговорювати з Україною, - Медведчук

На дипломатичному фронті Україна-Європейський Союз без змін. Про це пише у своєму блозі на сайті організації "Український вибір" її лідер Віктор Медведчук.

"Офіційний Київ, не дивлячись на всі зусилля вітчизняного Мзс - Президента України так і не запросили на грудневий саміт ЄС - знову терпить дипломатичне фіаско. Широко розрекламований у вітчизняних ЗМІ 17-й саміт Україна-ЄС, запланований на кінець січня - початок лютого знову переноситься. Причому на невизначений час", - заявив лідер "Українського вибору".

Медведчук звернув увагу, що ще раніше, в грудні 2014 р., голова ЄС Дональд Туск дав зрозуміти, що візит Петра Порошенка явно не на часі.

"Мабуть, Брюссель настільки втомився від українських проблем, що вирішив відкласти і зимовий саміт Україна-ЄС. За останніми даними, він може відбутися в II кварталі 2015 р., однак і ця дата викликає великі сумніви", - наголошує політик.

У той же час Медведчук повідомляє, посилаючись на джерела, що "сторонам ніяк не вдається домовитися про "змістовне наповнення саміту". А просторікування київських "реформаторів" про те, що вони готові проводити реформи, але їм постійно хтось заважає, європейцям набридли не менше, ніж українцям".

На думку голови "Українського вибору", українській владі нічого уявити Брюсселю в якості підтвердження своєї роботи з проведення реформ, протидії корупції, виконання зобов'язань, взятих на себе в рамках обіцяної лібералізації візового режиму.

"Все, на що здатні українські євроінтегратори, це вимагатиме розширення санкцій проти Росії і просити грошей", - вважає Медведчук.

Але, в той же час, в блозі йдеться про те, що «Захід втомився від українського кризи. Економіки країн ЄС несуть багатомільярдні збитки із-за розриву торговельних відносин з РФ, а тому європейські лідери все частіше заявляють про те, що необхідно припинити "війну санкцій".

Політик звертає увагу на те, що в сформованих обставинах надавати Києву фінансову допомогу Євросоюз не буде і що, незважаючи на здаються теплі стосунки між Києвом і Брюсселем, політичні розбіжності між ними лише посилюються, а претензії європейської сторони до нинішнього українського уряду постійно зростають.

Також Медведчук зазначив, що зараз у ЄС занепокоєні станом справ зі свободою слова і свободою ЗМІ в Україні.

"Тільки за останні кілька днів Київ отримав ряд тривожних сигналів від міжнародних інституцій", - заявив голова "Українського вибору".

Медведчук резюмує, що відносини між Києвом і Брюсселем погіршуються.

"Сьогодні Європа все частіше критикує проєвропейських "реформаторів" за те саме, за що свого часу критикувала і режим Януковича, і вже починає розуміти: в Україні нічого не змінилося. А тому немає нічого дивного в тому, що представники офіційного Києва стають все менш бажаними гостями на європейських самітах", - вважає політик.