ua en ru

Європарламент ратифікував угоду про асоціацію з Україною

Європейський парламент ратифікував угоду про асоціацію між Україною та Європейським Союзом.

Європейський парламент ратифікував угоду про асоціацію між Україною та Європейським Союзом. За відповідне рішення проголосували 535 з 697 присутніх у залі євродепутатів. 127 депутатів виступили проти, а 35 - утрималися.

Після голосування Президент Європарламенту Мартін Шульц підписав угоду про асоціацію України і ЄС.

Зазначимо, що Європарламент ратифікував СА синхронно з Верховною Радою України в режимі відеоконференції.

Для повного вступу угоди в силу вона має бути ратифікована парламентом України, Європарламентом, а також всіма 28 державами-членами ЄС. На даний момент угоду ратифікували парламенти Румунії, Литви та Латвії.

Водночас за результатами тристоронньої міністерської зустрічі у форматі Україна-ЄС-РФ 12 вересня 2014 р. були досягнуті домовленості, згідно з якими набуття чинності економічної частини ЄС, а саме зони вільної торгівлі між ЄС і Україною відкладено на кінець 2015 р. При цьому ЄС погодився продовжити дію режиму торговельних преференцій для українських експортерів до кінця 2015 р. - понад 90% українських товарів будуть надходити в ЄС безмитно.

Нагадаємо, 27 червня 2014 р. Президент України Петро Порошенко в Брюсселі підписав економічну частину угоди про асоціацію . Таким чином, з урахуванням уже підписаної 21 березня 2014 р. політичної частини УА, Україна уклала з ЄС повноцінну угоду про асоціацію.

За словами Порошенка, після ратифікації політична частина УА між Україною та Європейським союзом набуде чинності з 1 листопада 2014 р. Перше засідання ради асоціації після ратифікації Україною УА з ЄС відбудеться вже 17 листопада 2014 р.