ua en ru

Європарламент схвалив продовження Україні торгових преференцій

Європарламент схвалив продовження Україні торгових преференцій
Європейський парламент сьогодні, 23 жовтня 2014 р., продовжив на один рік - до 31 грудня 2015 р. - дію автономних торгових заходів для України, що полягають у скасування імпортних мит.

Європейський парламент сьогодні, 23 жовтня 2014 р., продовжив на один рік - до 31 грудня 2015 р. - дію автономних торгових заходів для України, що полягають у скасування імпортних мит. Відповідне рішення прийнято сьогодні на сесії Європарламенту в Страсбурзі, передає прес-служба представництва ЄС в Україні.

"За" доповідь Габріеліуса Ландсбергіса (група народних партій, Литва) проголосували 497 депутатів, проти - 78, утрималися - 56.

"Зважаючи на сьогоднішню ситуацію, своєчасне схвалення подовження дії норми, що надає автономні торговельні преференції Україні, доводить, що ЄС здатен діяти швидко та рішуче. Це є доказом нашої політичної волі та моральних зобов'язань", - підкреслив Ландсбергіс, коментуючи сьогоднішнє голосування у Європарламенті.

Він також додав, що такий крок надасть українським виробникам і представникам бізнесу шанс підготуватися до повного впровадження глибокої та всеосяжної зони вільної торгівлі з початку 2016 р.

Згідно з односторонніми торговельними преференціями, скасовується 94,7% тарифів ЄС на імпорт продукції з України. Також скасовуються тарифи ЄС на понад 80% експорту української сільськогосподарської продукції. Водночас Євросоюз вводить обмеження кількості "чутливої" продукції - зокрема, це стосується зернових, свинини, яловичини, птиці і перероблених харчових продуктів. Це важливо, аби не завдати шкоди інтересам виробників з Євросоюзу. Також Україна має відповідати стандартам ЄС у сфері здоров'я, шанувати права людини, засадничі свободи та верховенство права.

Статистика, надана українською стороною, свідчить: у першій половині 2014 р. експорт з України до ЄС виріс на 25% (587 дол.), компенсуючи у такий спосіб зниження експорту з України до Росії (-24,5%).

Нагадаємо, 20 жовтня 2014 р. комітет з питань міжнародної торгівлі Європарламенту підтримав проект закону про продовження на рік, до 1 січня 2016 р., режиму автономних торгових преференцій для України, що полягають у скасування імпортних мит.

7 жовтня 2014 р. ряд членів комітету з питань міжнародної торгівлі Європарламенту на чолі з лідером французьких ультраправих Марін Ле Пен заблокували прискорену процедуру для продовження режиму торгових преференцій.

Нагадаємо, 12 вересня 2014 р. комісар ЄС з питань торгівлі Карел Де Гухт, міністр закордонних справ України Павло Клімкін та міністр економічного розвитку Росії Олексій Улюкаєв підписали в Брюсселі спільну заяву, згідно з яким ЄС та Україна погодилися відкласти на рік, до 1 січня 2016 р., реалізацію торговельної частини угоди про асоціацію. При цьому, ЄС вирішив продовжити на цей же термін дію автономних торгових преференцій для України, що полягають у скасування імпортних мит. У ЄС наголошують, що таке рішення є частиною процесу мирного врегулювання в Україні.