ua en ru

Євромайдан у різних містах України: в Івано-Франківську - проти МС, у Криму - проти ЄС

В різних містах України тримають мітинги на підтримку вибору зовнішньополітичного курсу України. Так, в Івано-Франківську понад 12 тис. людей мітингували за євроінтеграцію та проти приєднання України до Митного союзу (МС), а в Сімферополі протестували проти підписання Угоди про асоціацію з ЄС.

В різних містах України тримають мітинги на підтримку вибору зовнішньополітичного курсу України. Так, в Івано-Франківську понад 12 тис. людей мітингували за євроінтеграцію та проти приєднання України до Митного союзу (МС), а в Сімферополі протестували проти підписання Угоди про асоціацію з ЄС, повідомляє "5 канал".

Проти можливого зближення України з МС в Івано-Франківську на мітинг вийшли понад 12 тис. людей. В акції взяли участь переважно студенти. На площу, де проходило віче, принесли символічну домовину, після чого мітингувальники із закликами "Молодь за Європу!" пішли під стіни облдержадміністрації.

Там мітингарі вимагали від обласної влади слідом за міською вивісити на фасаді будівлі прапор Євросоюзу. Потім активісти повернулись на Євромайдан, де продовжили мітингувати, закликаючи уряд і Президента України підписати євроінтеграційний документ у Вільнюсі.

"Це такий символ-послання для Президента, для урядовців про те, що Митний союз вже давно помер. І ми не хочемо вступати в союз, якого не існує, який вже давно мертвий. Ми хочемо іти до Європи, де живе студенство, виходить на акції протесту. Це такий невеличкий символ, що ми хочемо до Європи, а не хочемо об'єднуаватися з Російською Федерацією і Білоруссю", - заявив громадський активіст Тарас Случик.

А тим часом у Криму виступали проти євроінтеграції України. Під гаслами "За Митний союз" у Сімферополі відбулися одразу дві акції: перша - біля Верховної ради автономії, друга - біля представництва Президента у Криму.

На сходах під кримським парламентом приблизно 300 комуністів підпалили манекени, які мали зображати одностатеві стосунки. Цим виступом антиєвропейські мітингарі висловили своє небажання вступати до Євросоюзу.

Євромайдан у різних містах України: в Івано-Франківську - проти МС, у Криму - проти ЄС

На другу акцію прийшли близько 100 активістів під російськими прапорами.

Біля будівлі представництва Президента України у Криму вони вимагали проведення всеукраїнського референдуму.

Євромайдан у різних містах України: в Івано-Франківську - проти МС, у Криму - проти ЄС

Нагадаємо, сьогодні у Києві на Майдані Незалежності кількість мітингувальників за підписання УА з ЄС досягла 400 осіб. Вони гріються біля бочок, співають і танцюють. Вночі на Майдані Незалежності вночі знаходилося близько 150 активістів.

Сьогодні увечері на головному Євромайдані - на Майдані Незалежності - відзначать тиждень від дня початку громадських виступів проти урядового рішення про припинення євроінтеграції. Крім того, сьогодні у Вільнюсі починається саміт "Східного партнерства", на якому раніше планувалося підписання Угоди про асоціацію між Украною та ЄС. Відмова від укладення УА і послужила приводом для Євромайдану. У зв'язку із цим на Майдані Незалежності планується масштабний мітинг.

При цьому, як повідомляє "5 канал", львівські перевізники вже відмовляються везти студентів на Євромайдан до Києва. Більше десяти автобусів, які вночі мали привезти до столиці майже 900 людей, за кілька годин до відправлення категорично відмовились їхати. Перевізники пояснюють: представники ДАІ залякують їх позбавленням ліцензії. Тож організатори виїзду пересадили мітингарів на півсотні мікроавтобусів і легкових автомобілів. Втім, як заявив голова Львівської обласної ради Петро Колодій, влада гарантує, що перевізники не будуть позбавлені ліцензії.

Як повідомлялося, у Львові на Євромайдані працівники міліції затримали чотирьох осіб за порушення громадського порядку. У одного з них вилучили пістолет.