ua en ru

Єврокомісар Хан сподівається на вдале завершення переговорів в "нормандському форматі" по Україні

Єврокомісар Хан сподівається на вдале завершення переговорів в "нормандському форматі" по Україні

Комісар ЄС з питань Європейської політики сусідства і переговорів по розширенню Йоханнес Хан (на фото) сподівається на вдале завершення відновлення переговорів щодо ситуації на сході України "нормандському форматі". Про це він сказав сьогодні журналістам у Брюсселі перед початком засідання Ради закордонних справ ЄС, передає "ЄС Плюс".

"Ми послухаємо німецького і, можливо, французького міністра, а також Верховного представника ЄС з питань спільної зовнішньої політики та політики безпеки", - сказав він.

"Я дуже позитивний", - додав комісар.

Він підкреслив, що надходять від учасників переговорів сигнали - дуже позитивні.

"Але багато шляху ще треба пройти", - сказав Хан.

Комісар висловив переконання в тому, що всі сторони повинні дотримуватися мінських угод, насамперед, що стосується припинення вогню, розмежування лінії, відведення важких озброєнь.

Він також звернув увагу на погіршення гуманітарної ситуації в регіоні.

Нагадаємо, 15 січня глави України, Росії, Німеччини та Франції повинні були зустрітися в Астані, щоб обговорити поточну ситуацію на Донбасі, однак після того, як зустріч глав МЗС цих країн закінчилася безрезультатно, переговори на найвищому рівні було вирішено не проводити.

За словами міністра закордонних справ Німеччини Франка-Вальтера Штайнмайера, доля мирного плану для України проясниться в найближчі дні.

Зазначимо, деталі плану поки невідомі. Раніше ЗМІ повідомили, що Путін також пред'явив свої вимоги до нового плану. Вони передбачали автономію для Луганської та Донецької областей у рамках своїх адміністративних кордонів; гарантії безпеки й недоторканності "органам влади" в ДНР і ЛНР, обраним 2 листопада; гарантії щодо проведення конституційної реформи, що передбачає децентралізацію та федералізацію.

Також вчора в ефірі французького телебачення Олланд заявив, що його з Меркель план передбачає створення демілітаризованої зони на Донбасі від 50 до 70 км за нинішньої лінії зіткнення. Він також зазначив, що східним регіонам необхідно буде надати більше автономії.

У свою чергу Меркель заявила, що не впевнена в результативності переговорів з Путіним.