ua en ru

ЄСПЛ остаточно зобов’язав Україну поновити Волкова на посаді судді ВСУ

Європейський суд із прав людини (ЄСПЛ) остаточно зобов'язав Україну поновити Олександра Волкова на посаді судді Верховного суду України (ВСУ). Таке рішення вчора ухвалила Велика палата Страсбурзького суду, яка відіграє роль апеляційної інстанції, передає радіо "Свобода".

Зокрема, ЄСПЛ сьогодні повідомив, що відхилив прохання України переглянути справу за позовом колишнього судді Верховного суду Олександра Волкова проти України.

Страсбурзький суд встановив, що його звільнення з посади 2010 року вчинило чотири порушення статті про право на справедливий розгляд справи і одне порушення статті про повагу до приватного й родинного життя європейської конвенції з прав людини.

Крім того, суд постановив, що Україна має сплатити Волкову 6 тис. євро як моральне відшкодування і відшкодувати 12 тис. євро його судових витрат.

При цьому суддя від України Ганна Юдківська, яка теж голосувала за це рішення, у своїй окремій думці звернула увагу, що виконати пункт про повернення Олександра Волкова на посаду судді Верховного суду за нині чинного законодавства буде важко, бо вже після його звільнення кількість цих суддів була твердо зафіксована на 48 особах. Таким чином, Волкова можна буде поновити тільки в разі, якщо з'явиться вакансія через відхід когось із суддів або зміниться українське законодавство.

Нагадаємо, Верховна Рада України звільнила у червні 2010 р. Олександра Волкова з посади судді Верховного суду, де він очолював Військову судову колегію, з формулюванням "за порушення присяги судді".

Читайте також: ПР має намір виключити з фракції Іванющенка, Веревського і Волкова, - джерела