ua en ru

ЄС закликав треті країни вжити санкції проти РФ

Рада ЄС закликав треті країни вжити санкції проти Росії, аналогічні європейським. Про це йдеться в постанові від 31 липня, опублікованому в офіційному журналі Євросоюзу.

Рада ЄС закликав треті країни вжити санкції проти Росії, аналогічні європейським. Про це йдеться в постанові від 31 липня, опублікованому в офіційному журналі Євросоюзу.

"З метою домогтися максимальної результативності заходів, згаданих у даному рішенні, Союз закликає треті країни прийняти аналогічні обмежувальні заходи", - наголошується в 5-й статті постанови.

31 липня в офіційному журналі єс були оприлюднені секторальні санкції проти Росії, які торкнулися Сбербанку, ВТБ, Газпромбанку, Зовнішекономбанку, Россельхозбанка.

Вони потрапили під обмежувальні заходи, згідно з яким громадянам і компаніям Євросоюзу заборонено купувати або продавати нові акції, облігації або «подібні фінансові інструменти з терміном обігу більше 90 днів, випущені банками, які потрапили в список. Йдеться про фінансових установах, в яких частка власності держави досягає більше 50%, їх "дочок" і тих, хто діє від їх імені.

Обмеження на доступ до капіталу не будуть поширюватися на дочірні організації, які зареєстровані в ЄС. Це відноситься, насамперед, до австрійським «дочкам» Ощадбанку і ВТБ - Sberbank Europe і VTB Bank (Austria). VTB Bank Austria включає в себе підрозділи в Німеччині (VTB Bank Deutschland) і Франції (VTB Bank France). Sberbank Europe управляє мережею з дев'яти дочірніх банків у восьми країнах Центральної та Східної Європи.

Заборона стосується цінних паперів, які можуть передаватися від одного учасника іншому ринку (transferable securities), тобто акцій, депозитарних розписок, облігацій, та інструментів грошового ринку (векселі, депозитні сертифікати, комерційні папери).

Немає у списку банківських кредитів, з чого випливає, що російські держбанки зможуть залучати позики від європейських банків. Не обмежені і можливості залучення європейських вкладів, міжбанківські депозитні операції, платіжні послуги.

Також Євросоюз ввів режим ліцензування експорту в Росію товарів і технологій для нафтової галузі. Список товарів наведено в додатку до закону про секторальних санкції. Це товари, які представлені під 30 кодом Комбінованої номенклатури ЄС: труби для нафто - і газопроводів, бурові труби, алмазні бурові долота, плавучі і підводні бурові платформи.

Експорт таких товарів може бути обмежений за рішенням влади ЄС, якщо вони будуть використовуватися в проектах, пов'язаних з глибоководної розвідкою і видобутком нафти, освоєнням нафтових родовищ арктичного шельфу або видобутком сланцевої нафти.