ua en ru

ЄС може запросити Лукашенка на саміт Східного партнерства у Ризі

ЄС може запросити Лукашенка на саміт Східного партнерства у Ризі

ЄС може запросити Олександра Лукашенка на саміт Східного партнерства в Ризі, передає Reuters.

Ще в січні члени Євросоюзу узгодили внутрішній документ, в якому викладаються можливі кроки по зближенню з Білорусією, розповіли агентству Reuters європейські дипломати.

За їх словами, Лукашенко доведеться провести реформи, однак Брюссель не має наміру повторювати український сценарій, який рік тому, призвела до скинення президента Віктора Януковича.

"З'являється все більше ознак того, що Білорусь відкривається Європі. Лукашенко виявився дуже корисний під час мінських переговорів [по Україні]", - сказало джерело агентства в ЄС, яке зазначило, що члени союзу стали обговорювати розморожування відносин з Білоруссю.

Співрозмовники Reuters розповіли, що Лукашенко дав зрозуміти, що він хотів би відвідати саміт Східного партнерства, який пройде у травні в Ризі. Для цього йому потрібно зняття Євросоюзом заборони на в'їзд, який був продовжений на три місяці тому. У Ризі заявили, що хотіли б бачити Лукашенко на саміті, але, оскільки деякі країни стали заперечувати проти цього, глава МЗС Латвії Едгарс Ринкевичс сказав, що поки рано говорити про те, на якому рівні буде представлена Білорусь.

За словами одного європейського дипломата, до ризького саміту можуть бути завершені переговори щодо полегшення отримання короткострокових віз для громадян Білорусі. У Брюсселі наголосили, що для будь-якого значного поліпшення двосторонніх відносин Мінськ обов'язково повинен звільнити політв'язнів.

Говорячи про майбутній саміт Східного партнерства, він сказав, що ЄС підходить до кожного пострадянській державі на "індивідуальній основі".

"Ми знаємо, який шлях вибрала Білорусія, і ми його поважаємо", - сказав він журналістам у п'ятницю, 20 лютого, після переговорів у Мінську.

Нагадаємо, раніше Лукашенко при відвідуванні Міністерства оборони в Мінську розкритикував українців за небажання захищати свою землю.

Він також заявив, що Білорусь відкрита до конструктивного діалогу з НАТО.