ua en ru

ЄС повинен був запропонувати Україні систему фінансової компенсації від МВФ і Світового банку, - євродепутат

Місія Кокса-Кваснєвського занадто захопилася рішенням "питання Тимошенко" та зовсім забула про те, що євроінтеграційний процес несе ризики для української економіки, тому країна хотіла б отримати гарантії компенсації можливих втрат. Про це в ексклюзивному коментарі телеканалу БТБ заявив Павло Залевський, депутат Європарламенту від Польщі.

Політик вважає, що Європейський Союз повинен був запропонувати Україні програму компенсації можливих втрат, а також фінансування модернізації системи державного управління та виробничих потужностей українських підприємств, щоб їх продукція була конкурентною на ринках країн ЄС.

"Європарламент і ЄС повинні були поставити перед місією Кокса-Кваснєвського інші цілі, розширити їх перелік. Потрібно було обговорювати як Євросоюз може підтримати Україну в реформуванні економіки. Розробити програму реформ, яку підтримали б Міжнародний валютний фонд і Світовий банк, залучити інші інституції, які могли б надати Україні фінансову і економічну підтримку. Це повинно бути головною метою. Проблема виборчого правосуддя могла бути лише одним із завдань місії, і її легше було б вирішити, ніж сьогодні. Простіше кажучи, ми не запропонували жодних "пряників" українського уряду", - сказав Павло Залевський.

"Нам варто повернутися до самого початку, щоб зрозуміти, що відбувається, чому ми втрачаємо наш великий шанс. Я вірю, що це (призупинення підготовки до підписання УА з ЄС) результат неправильного розуміння завдань і недостатня кількість спроб їх об'єднати. Важливо розуміти, що для президента Януковича важлива була не стільки сама по собі асоціація з ЄС. Для нього вона була лише засобом, який допоможе розвивати українську економіку", - заявив євродепутат.