ua en ru

ЄС буде ініціювати початок нового раунду тристоронніх газових переговорів, - Продан

Єврокомісар з питань енергетики Гюнтер Оттінгер буде ініціювати початок нового раунду газових переговорів між Росією, Україною і Євросоюзом.

Єврокомісар з питань енергетики Гюнтер Еттінгер буде ініціювати початок нового раунду газових переговорів між Росією, Україною і Євросоюзом. Про це сьогодні на брифінгу заявив міністр енергетики та вугільної промисловості України Юрій Продан (на фото), передає кореспондент РБК-Україна.

"Після моїх переговорів з паном Еттінгером, ми визначилися про те, що необхідно продовжити наші тристоронні консультації. Єврокомісар, на скільки мені відомо, на цьому тижні буде проводити розмову з російськими представниками, моїм колегою, російським "Газпромом" про початок таких можливих переговорів. Поки у мене інформації немає, що є деякі домовленості", - заявив Продан.

Нагадаємо, 10 червня 2014 р. в Брюсселі (Бельгія) завершився попередніх раунд переговорів між представниками України, Російської Федерації та Єврокомісії з питань енергетики. З українського боку в переговорах брав участь міністр енергетики Юрій Продан.

В ході переговорів сторони намагалися досягти вирішення газового питання, зокрема, домогтися встановлення економічно обґрунтованої ціни на російський газ для України в розмірі 268,5 дол. за 1 тис. куб. м газу.

Однак тоді переговори не увінчалися успіхом, і ніякі домовленості не було досягнуто.

В кінці червня 2014 р. глава "Газпрому" Олексій Міллер заявив, що на сьогоднішній день немає передумов для газових переговорів з Україною. У той же час Міллер попередив, що недостатні запаси в підземних сховищах газу України можуть викликати несанкціонований відбір вже восени. Глава "Газпрому" оцінює ймовірність такого сценарію як дуже високу.

Нагадаємо, експорт газу ВАТ "Газпром" в Україну за 2013 р. склав 25,84 млрд куб. м, що на 21,4% менше, ніж роком раніше.