ua en ru

Ердоган виграв президентські вибори в Туреччині

Переможцем перших в історії Туреччини прямих виборів Президента країни став чинний глава уряду Реджеп Тайіп Ердоган, передає Al Arabiya.

Переможцем перших в історії Туреччини прямих виборів Президента країни став чинний глава уряду Реджеп Тайіп Ердоган (на фото), передає Al Arabiya.

За даними ЦВК Туреччини, за Ердогана проголосували близько 52% голосів проти 38%, відданих за його головного суперника - колишнього генерального секретаря Організації ісламського співробітництва, дипломата Мехмета Іхсаноглу.

Основний кандидат від опозиції привітав Ердогана з перемогою. "Я вітаю прем'єр-міністра і бажаю йому успіхів", - сказав Іхсаноглу журналістам у Стамбулі.

Ердоган здобув перемогу в більшості провінцій, в тому числі у Стамбулі і столиці країни Анкарі. За Іхсаноглу віддали голоси жителі європейської частини Туреччини, а також майже всіх регіонів, розташованих поблизу Середземного моря. Третій кандидат - Селяхаттін Демірташ набрав менше 10%. Його підтримали провінції, які межують із Сирією та Іраком.

Результат першого туру голосування виключає наступний тур виборів. Остаточні підсумки голосування будуть оприлюднені увечері в понеділок, 11 серпня.

10 серпня відбулися перші прямі вибори Президента в Туреччині. Зміни до законодавства країни були внесені в січні 2012 року. З 1923 року главу держави обирав парламент.

Ердоган очолює турецький уряд з березня 2003 року, до цього був мером Стамбула. В ході передвиборних перегонів Ердоган пообіцяв виборцям перетворити Туреччину на світового лідера і домогтися змін в основному законі, щоб наділити Президента великими повноваженнями.