ua en ru

Екс-мер Києва назвав відмову Кличко балотуватиметься на пост президента проявом політичної культури

Колишній мер Києва Леонід Косаківський позитивно оцінив рішення Віталія Кличка відмовитися від участі в президентських виборах і поборотися за посаду мера Києва. Про це він написав на своїй сторінці в Facebook.

"Кличко приємно здивував. Його рішення відмовитися балотуватися на посаду президента на користь більш рейтингового кандидата Порошенко, пожертвувавши тим самим своїми власними амбіціями на користь спільної справи, заслуговують на повагу і наслідування іншими в нашому політикумі. Це прояв політичної культури, поки не властивої нашим політикам, та свідоцтво придбання ним політичної зрілості. Респект Віталію", - написав Косаківський .

"І з виборами київського міського голови все стає майже зрозумілим і піднімає їх на інший рівень, коли в них братимуть участь політики першого ешелону. Столиця заслуговує на це. Є надія на те, що тепер будуть швидше вирішені питання повернення Києву самоврядування, якого Кучма - Ющенко- Янукович позбавили киян", - вважає колишній мер Леонід Косаківський, перший міський голова Києва, обраний киянами в 1995 році.

У свою чергу керівник Інституту медіа-моделювання та політико-економічного аналізу "Перспектива" Євген Черненко, коментуючи рішення Кличко зазначив:

"Взагалі ситуацію з Кличком я б охарактеризував так: "є дві новини: хороша і дуже хороша". Хороша та, що Кличко не йде в президенти. Я розумію, що сьогодні багато прихильників Віталія в регіонах засмучені. Але давайте будемо об'єктивними. Кличко, по суті, новачок у великій політиці. Принаймні, в порівнянні з тим же Порошенко, Тимошенко, які зо двадцять років в політиці. У Кличка ще все попереду. У тому числі, не виключаю, президентство. По-друге, те, що Кличко зосередиться на столиці не означає, що він не буде впливати на політику в Україні. Фракція "УДАР" у парламенті залишається найбільш згуртованою і однією з найвпливовіших. Наскільки я зрозумів, за домовленостями з Порошенком, який з величезною ймовірністю і виграє вибори, УДАР отримає серйозне представництво в органах влади. Тобто Кличко гарантовано отримує і вплив і досвід для подальшої політичної кар'єри".

"Дуже хороша новина стосується в першу чергу, звичайно, киян. Столиця вперше за останній десятиліття, знову-таки з величезною часткою ймовірності, отримає керівника, що має більш ніж вагомі можливості відстоювати інтереси Києва на загальнодержавному рівні. Нагадаю, що останнім керівником столиці був Олександр Омельченко. Ні Черновецький, ні, тим більше, Попов не були повноцінними політичними "важковаговиками" на загальнодержавному рівні. Звідси неможливість в минулі роки повноцінно відстоювати інтереси столиці. З приходом на посаду мери Кличко ситуація кардинально зміниться. Прошу вибачення за каламбур, але Київ очолить навіть не важкоатлет, а політичний суперважкоатлет", - зазначає Черненко.

"Плюс, не варто забувати, що на відміну від загальноукраїнського рівня , на столичному рівні Кличко і його партія мають серйозний досвід роботи. Тобто і готові рішення, які необхідно реалізувати, і кадри, які будуть це робити. В умовах , коли на "розкачку", на ознайомлення нової влади з положенням справ часу немає, це безумовний плюс для столиці", - вважає експерт.