ua en ru

Денонсація Росією угод по ЧФ у Криму не відповідає міжнародному законодавству, - Петренко

Денонсація Росією угод по Чорноморському флоту у Криму не відповідає міжнародному законодавству.

Денонсація Росією угод по Чорноморському флоту у Криму не відповідає міжнародному законодавству. Про це на брифінгу заявив міністр юстиції Павло Петренко (на фото), передає кореспондент РБК-Україна.

"Рішення російської сторони із приводу денонсації угод про перебування ЧФ РФ, в тому числі й так званих "харківських угод", не відповідає міжнародному законодавству, оскільки Віденська конвенція про міжнародні угоди не дозволяє здійснювати односторонню денонсацію тих угод, у яких немає такого положення", - розповів Петренко.

Він наголосив, що Росія денонсувала угоди як держава, яка грубо їх порушила.

"За міжнародною судовою практикою, такі дії є неприпустимими та не визнаються", - підсумував міністр.

У той же час він зазначив, що Україна не буде денонсувати ці угоди.

"Ми не будемо жодне з цих угод денонсувати, бо для нас це доказова база щодо підтвердження прав України в судах, у тому числі прав компенсації збитків", - повідомив Петренко.

Глава Мін'юсту висловив свою позицію і щодо можливого скасування знижки на газ, передбаченої угодами.

"У разі, якщо РФ буде в односторонньому порядку підвищувати ціну на газ, ми, зі свого боку, будемо нараховувати ту ціну за формулою, яка діє без урахування цих денонсацій. Нехай росіяни тоді пробують довести свою правоту в міжнародному суді", - наголосив він.

Нагадаємо, 31 березня Державна дума РФ припинила дії угод, що стосуються перебування Чорноморського флоту РФ на території України. Йдеться про угоди між Росією і Україною про параметри розділу Чорноморського флоту, про пов'язані із цим взаєморозрахунки, про статус і умови перебування ЧФ РФ на території України. Угоди були підписані в 1997 р.

1 квітня Рада Федерації схвалила закон про припинення дії російсько-українських угод щодо перебування ЧФ РФ на території України.

Раніше в українському МЗС заявляли, що, у разі денонсації так званих "харківських угод", перебування Чорноморського флоту Росії у Криму стане незаконним.