ua en ru

Британський суд відмовив "Роснефти" в припиненні санкційного наказу

Британський суд відмовив "Роснефти" в припиненні санкційного наказу
Адміністративний суд Лондона, що входить до складу Високого суду, 27 листопада, виніс рішення за клопотанням російської компанії "Роснефть" не в її користь.

Адміністративний суд Лондона, що входить до складу Високого суду, 27 листопада, виніс рішення за клопотанням російської компанії "Роснефть" не в її користь. Про це повідомляє РБК з посиланням на офіційного представника Міністерства у справах бізнесу Великобританії.

Британські адвокати "Роснефти" просили суд призупинити Наказ про експортний контроль, підписаний міністром у справах бізнесу, підприємництва та енергетики 5 листопада. Наказ вводить кримінальну відповідальність за порушення санкцій ЄС проти російського нафтового сектора на території Сполученого Королівства або британськими особами де б то не було. Тепер акт набере чинності, як і планувалося, 29 листопада 2014 р.

"Ми вітаємо рішення Високого суду. Міністерство змушене відмовитися від подальших коментарів напередодні повноцінного судового розгляду справи в наступному році", - сказала представник відомства.

"Роснефть" оскаржує легальність наказу про контроль за дотриманням санкцій ЄС і хотіла, щоб суд в якості забезпечувального заходу заблокував його введення в дію. Наказ, зокрема, вводить покарання - штрафи та/або позбавлення волі строком до двох років - за порушення санкцій ЄС, введених у вересні. Тоді Рада ЄС ввела заборону на надання супутніх послуг при розвідці і видобутку нафти на глибоководних, арктичних і сланцевих родовищах у Росії. Під заборону потрапили буріння, випробування свердловин, каротаж і заканчіваніі свердловин і постачання спеціалізованих плавучих установок.

У Великобританії санкційні постанови Євросоюзу мають пряму силу. Однак за приведення санкцій виконання відповідають національні уряди, і кожна країна ЄС має право посилювати контроль за виконанням. Британський уряд кваліфікує порушення санкцій ЄС відносно Росії, Криму і Севастополя як кримінально каране діяння.

Нагадаємо, у вересні 2014 р. США і ЄС ввели проти Росії економічні санкції у відповідь на анексію Криму і підтримку сепаратистів на Донбасі.