ua en ru

Британія оголосила про найвищу загрозу тероризму з 11 вересня 2001 року

Британія оголосила про найвищу загрозу тероризму з 11 вересня 2001 року Джерело фото:flickr.com/Cheshire East Council
Великобританія зіткнулася з найсерйознішою загрозою з часів терактів "Аль-Каїди" проти США 11 вересня 2001 року.

Великобританія зіткнулася з найсерйознішою загрозою з часів терактів "Аль-Каїди" проти США 11 вересня 2001 року. За останній рік в країні було попереджено п'ять терактів, що в кілька разів більше, ніж зазвичай у середньому за рік, заявила глава міністерства внутрішніх справ країни Терези Мей.

За словами міністра, антитерористичні закони Великобританії посилюються - зокрема, будуть анульовані паспорта британців, які борються за кордоном на стороні радикальних формувань. Крім того, буде посилено контроль за інтернетом - провайдери повинні будуть надавати владі листування і звіт про активність в мережі тих британців, які підозрюються в тероризмі.

Днем раніше комісар поліції Лондона Бернард Хоган-Хау заявив, що за рік у Великобританії було виявлено п'ять терактів. Причиною збільшення кількості терактів Хоган-Хау назвав те, що добровольці з Великобританії відправляються до Сирії, де воюють на боці радикальних ісламістів, а потім повертаються додому.

Великобританія входить в антитерористичну коаліцію проти радикального угруповання "Ісламська держава Іраку і Леванту" (ІГІЛ), яка діє в Іраку і Сирії. Бійці ІГІЛ вже погрожували учасникам коаліції терактами, а на початку жовтня про небезпеку терактів європейські країни попередив і Держдепартамент США.

Серед запобігання терактів, про яких стало відомо ЗМІ, було готувався чотирма ісламістами замах на королеву Великобританії Єлизавету II. Замах повинно було статися під час публічного виступу королеви з нагоди річниці закінчення Першої світової війни.

Найрезонанснішим терактом останнього часу, пов'язаним з радикальними ісламістами, став теракт в Оттаві. В результаті нападу на почесна варта пам'яті жертв Першої світової війни у будинку канадського парламенту загинула одна людина. Терористом виявився 32-річний уродженець провінції Квебек Мішель Зихаф-Бібо, нещодавно навернувся в іслам. Після цього прем'єр-міністр Канади Стівен Харпер пообіцяв розширити повноваження спецслужб для боротьби з терористичною загрозою. Канада, як і Великобританія, входить у коаліцію проти ІГІЛ.

Нагадаємо, посольство Великобританії в Україні 19 листопада опублікував у своєму Twitter діаграму, яка покликана "допомогти Росії розпізнати свої танки в Україні".