ua en ru

Вільнюський саміт: Баррозу і ван Ромпей сьогодні підтвердять готовність підписати УА з Україною

Президент Європейської Ради Херман Ван Ромпей і Президент Європейської Комісії Жозе Мануел Баррозу у четвер, 28 листопада 2013 р., проведуть зустріч з Президентом України Віктором Януковичем, де підтвердять свою готовність підписати угоду про асоціацію з Україною. Про це в четвер, 28 листопада 2013 р., журналістам заявила офіційний представник Європейської комісії Піа Аренкілде Хансен, повідомляє прес-служба Європейської комісії.

Президент Європейської Ради Херман Ван Ромпей (на фото ліворуч) і Президент Європейської Комісії Жозе Мануел Баррозу (на фото праворуч) у четвер, 28 листопада 2013 р., проведуть зустріч з Президентом України Віктором Януковичем, де підтвердять свою готовність підписати угоду про асоціацію з Україною. Про це в четвер, 28 листопада 2013 р., журналістам заявила офіційний представник Європейської комісії Піа Аренкілде Хансен, повідомляє прес-служба Європейської комісії.

За її словами, зустріч відбудеться перед робочою вечерею, якою відкриється саміт. Сторони підіб'ють підсумок ситуації і обговорять в прямому діалозі майбутні етапи у відносинах сторін.

Представник ЄС також зазначила, що це буде перший контакт на такому рівні після прийняття урядом України рішення про зупинення процесу підготовки УА з ЄС.

Крім того Хансен додала, що угода може бути підписана, коли Україна виконає умови, поставлені ЄС.

Нагадаємо, у Вільнюсі зараз проходить саміт Східного партнерства. Раніше планувалося, що на цьому саміті вранці 29 листопада Україна підпише угоду про асоціацію і зону вільної торгівлі з Євросоюзом. Підготовка до підписання документа велася декілька років і зводилася до деяких ключових змін в законодавстві України, а також до вирішення проблеми вибіркового правосуддя, зокрема питання ув'язнення Юлії Тимошенко.

Останні декілька років керівництво країни і особисто Президент Віктор Янукович багато разів підкреслювали, що курс країни на євроінтеграцію і в перспективі на отримання членства в ЄС, першим кроком до якого повинна стати асоціація, незмінні.

Проте 21 листопада Кабінет міністрів України припинив підготовку до підписання угоди про асоціацію з Євросоюзом. Також уряд розпорядився відновити активний діалог з Росією і іншими країнами Митного союзу і державами СНД щодо пожвавлення торговельно-економічних зв'язків з метою збереження і зміцнення спільними зусиллями економічного потенціалу. Представники Росії і ЄС звинуватили один одного в шантажі України з цього питання.

Через останніх зовнішньополітичні події країну охопили вуличні акції протесту, почався Євромайдан. В неділю, 24 листопада, в Києві мітингували проти рішення уряду близько 100 тис. осіб.