ua en ru

АНБ відстоює право на стеження за телефонами за кордоном

Агентство національної безпеки (АНБ) США виступило з обгрунтуванням свого стеження за іноземними мобільними телефонами за кордоном, повідомляє Associated Press.

Агентство національної безпеки (АНБ) США виступило з обгрунтуванням свого стеження за іноземними мобільними телефонами за кордоном, повідомляє Associated Press.

У заяві АНБ говориться, що така практика є законною згідно з президентським указом, регулюючим американську розвідувальну діяльність на користь уряду США.

Крім того, АНБ заявило, що відстежує не кожен іноземний дзвінок, і що воно приймає заходи з обмеження збору даних Сполученими Штатами.

Заява послідувала після того, як 4 грудня газета Washington Post опублікувала чергову порцію секретних документів, переданих екс-співробітником АНБ Едвардом Сноуденом. Згідно з нею, АНБ США щодня збирає близько 5 млрд записів про місцезнаходження і пересування власників мобільних телефонів. За допомогою програми CO-TRAVELER агентство може вести пошук сигналу будь-якого мобільного в світі і вибудовувати карту взаємодії між людьми.

Напередодні головний редактор британської газети Guardian Алан Расбріджер повідомив, що його газета поки опублікувала всього 1% матеріалів, отриманих від Сноудена.

Колишній системний адміністратор американської компанії Booz Allen Hamilton, що працює по контрактах з Центральним розвідувальним управлінням і Агентством національної безпеки США, Сноуден став відомий світу після того, як повідомив пресі про тотальний контроль американських спецслужб за Інтернетом і стільниковими мережами. У США йому пред'явлені звинувачення в шпигунстві і крадіжці державної власності, за яких йому загрожує до 30 років в'язниці.