ua en ru

Amnesty International звинувачує українську владу в обмеженні прав демонстрантів на Євромайданах

У той час, як громадяни України протестують проти непідписання угоди про асоціацію між Україною та ЄС, українська влада розпочала застосовувати ганебні практики заборони демонстрацій, арештів та побиття учасників мирних акцій. Про це заявила організація Amnesty International, повідомляє прес-служба організації.

За інформацією Української гельсінської спілки з прав людини право на свободу зібрань було обмежено в 13 містах, а правоохоронні органи застосовували силу проти мирних демонстрантів у Києві, Одесі та Миколаєві.

"Не дивлячись на офіційну заяву Президента про підтримку мирних демонстрантів, що організовують Євромайдани в Україні, дії місцевих органів влади та міліції у всій країні суперечать цій заяві та порушують міжнародні стандарти прав людини", - сказала директор представництва Amnesty International в Україні Тетяна Мазур.

В заяві також зазначається, що у деяких містах місцева влада повністю заборонила акції протесту.

"Останні події демонструють, що безкарність міліції і свобода зборів тісно пов'язані. Відлякувати людей від участі у демонстраціях шляхом загрози насильства зі сторони міліції є неприпустимим. Влада України має забезпечити розслідування всіх скарг на протиправні дії спецзагонів міліції під час мирних протестів" - сказала Мазур.

Також у документі відзначається, що завдяки вимогам ЄС в рамках підготовки до підписання угоди про асоціацію та інших євроінтеграційних процесів Україна прийняла закони, які значно покращують ситуацію з правами людини в країні. Зокрема, новий Кримінальний процесуальний кодекс створює можливість для реформування Генеральною прокуратури та створення Державного бюро розслідувань, що може стати важливим кроком на шляху до розслідування всіх випадків тортур та жорстокого поводження зі сторони міліції.

"Підписання Угоди про асоціацію з ЄС спонукає Україну до значних позитивних змін у галузі прав людини. Але відсутність такої угоди не повинна зупиняти прогрес у реформах, покликаних покращити становище з дотриманням прав людини в Україні", - сказала Мазур.