ua en ru

Американський сенатор вимагає оголосити бойкот Олімпійських ігор у Сочі

Американський сенатор Ліндсі Грем вимагає оголосити бойкот Олімпійських ігор у Сочі в тому випадку, якщо Росія надасть притулок екс-співробітнику ЦРУ Едварду Сноудену. Про це політик заявив в інтерв'ю виданню The Hill.

Американський сенатор Ліндсі Грем (на фото) вимагає оголосити бойкот Олімпійських ігор у Сочі в тому випадку, якщо Росія надасть притулок екс-співробітнику ЦРУ Едварду Сноудену. Про це політик заявив в інтерв'ю виданню The Hill.

"Я б просто послав росіянам найбільш недвозначний сигнал, який би міг їм послати", - заявив Грем. Він хоче, щоб Президент США Барак Обама розглянув це питання.

Загроза бойкоту допомогла б Америці домогтися свого в "справі Сноудена". "Те, що росіяни зараз роблять - обурливо. Ми безумовно не перезавантажили наші відносини з Росією в позитивному сенсі. Якщо Москва дасть притулок цьому хлопцеві, це стане порушенням верховенства права і буде ляпасом США", - сказав політик.

Читайте також: Сноуден просить політичного притулку в Росії

Як зазначає видання, Грем є першим американським сенатором, який запропонував зв'язати Олімпіаду в Сочі та надання притулку Сноудену. За відомостями The Hill, інші члени сенату не поділяють рішучості Грема.

"Є багато речей, які ми можемо зробити. Але думаю, що минулий досвід з бойкотом Олімпіади був не дуже хорошим", - сказав сенатор і близький соратник Грема Джон Маккейн, відомий своїми різкими висловлюваннями на адресу Росії і особисто Володимира Путіна.

Нагадаємо, Едвард Сноуден став фігурантом кримінальної справи в США. Це сталося після того, як в американській пресі були опубліковані резонансні журналістські розслідування. ЗМІ повідомили про масове стеження, організованою працівниками АНБ і ФБР за громадянами інших країн у соціальних мережах.

Читайте також: Країни МЕРКОСУР відкликають послів з ЄС через Сноудена

Розвідка США отримала доступ до серверів провідних комп'ютерних та інтернет-компаній, включаючи Google, Facebook, Apple і Yahoo!. Джерелом витоку даних про стеження спецслужб США за користувачами Інтернету виявився на той час 29-річний Сноуден, який останні чотири роки був технічним співробітником Агентства національної безпеки і працював з зовнішніми підрядниками, зокрема з Booz Allen і Dell.

Зараз Сноуден знаходиться в московському аеропорту "Шереметьєво". Він звернувся до уряду Росії щодо надання йому тимчасового притулку.

Слід додати, що США вже одного разу бойкотували Олімпіаду - 1980 р. в Москві. Тоді це був протест проти введення військ СРСР до Афганістану.