ua en ru

Американський фонд OPIC прийняв рішення піти з Росії

Ще один іноземний інвестор - фонд OPIC - покидає російський ринок. РФ залишають не лише великі держінститути, а й приватні інвестори, що вкладали у фонди private equity. Російські фінансисти вважають, що вони просто не змогли навчитися працювати на місцевому ринку.

Найбільший міжнародний фонд OPIC (Overseas Private Investment Corporation) прийняв рішення більше не вкладатися в російські активи, розповів РБК представник компанії. "Ми більше не будемо інвестувати в Росію. У липні керівництво OPIC призупинило розгляд будь-яких вкладень у російські проекти і надання гарантій під інвестиції у них. При цьому ми вирішили не позбуватися від активів, у які вже увійшли, і будемо дотримуватися домовленості, які у нас вже є, але це все", - розповів представник OPIC Чарльз Стедлендер.

OPIC - урядова організація, що діє на комерційних засадах і яка допомагає американському бізнесу закріплюватися на іноземних ринках. Компанія інвестує головним чином у країни, що розвиваються, роблячи це на конкурсній основі. OPIC одним з перших міжнародних інвесторів вийшов на російський ринок після розвалу СРСР. У 1993 році фонд вклався у спільний проект американської нафтової компанії Conoco і "Архангельськгеологіі" по розробці нафтових родовищ у районі Баренцева моря. З тих пір за сприяння OPIC в російську економіку було вкладено понад 3 млрд дол. та профінансовано понад 125 проектів.

Фонд не тільки сам інвестував у проекти, а й залучав приватний капітал, надаючи інвесторам гарантії і страхуючи їх політичні ризики. Останні інвестиції на місцевому ринку OPIC зробив у лютому 2014 року, вклавши 150 млн дол. до фонду компанії "Ельбрус Капітал". Останній інвестував у такі проекти, як служба доставки "СПСР-Експрес", "B2B-Центр", а також у "ЮТВ Холдинг", що володіє телеканалом Ю і правами на трансляцію в Росії каналу Disney. "Ельбрус Капітал" відмовився від коментарів.

OPIC не перший інститут розвитку, який цього року вирішив піти з російського ринку. Наприкінці липня про аналогічне рішення не підтримувати тут нові проекти заявив Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР). Більшість членів ради директорів ЄБРР дали чіткі розпорядження керівництву банку щодо неможливості здійснення нових інвестицій в Росії найближчим часом, йшлося в повідомленні банку. Загальний обсяг інвестицій у Росію, за даними самого ЄБРР, становить 24 млрд євро, з моменту виходу на ринок на початку 1990-х він взяв участь у 790 проектах. Росія - найбільший одержувач коштів ЄБРР: у 2013 році на неї припало 23% всіх інвестицій банку.

Ще один схожий інститут - Міжнародна фінансова корпорація IFC, інвестиційний підрозділ групи Всесвітнього банку, - на відміну від OPIC та ЄБРР офіційно не призупиняв роботу з Росією. Однак із квітня 2014 р. корпорація не прийняла жодного позитивного рішення з інвестицій у російські проекти, а із червня перестала навіть виносити їх на розгляд ради директорів. Вибір проектів в IFC відбувається шляхом голосування, вага голосу залежить від частки участі країни, а найбільша частка голосів - 23% - у США. У календарі майбутніх рад директорів російські проекти не стоять.

Росія стала членом IFC у 1993 році. Згідно з офіційними даними, відтоді IFC інвестувала у 294 проекти 11,1 млрд дол. На сьогоднішній день інвестиційний портфель IFC у країні становить 2,2 млрд дол., це п'яте місце за обсягом інвестицій від IFC у світі.

"У IFC та МБРР є декілька проектів у стадії підготовки в Росії, вони знаходяться в різній мірі готовності. Нові проекти будуть запропоновані на розгляд раді директорів групи Світового банку в належний час", - сказали РБК у прес-службі IFC.

"В цілому для російської економіки це не глобальні втрати, але відхід цих інвесторів дуже істотний для окремих сфер, які не дуже цікаві приватним інвесторам. Наприклад, ЄБРР планував брати участь у фінансуванні проектів, пов'язаних з модернізацією інфраструктури російського комунального господарства. І те, що він в наступному році цього робити не буде, збільшує ймовірність потенційного підвищення тарифів", - говорить головний економіст по Росії і СНД "Ренесанс Капіталу" Олег Кузьмін.

Зазначимо, що російський ринок покидають не лише великі інститути розвитку, а й приватні інвестфонди, які не бачать тут можливостей для розвитку. Цього тижня стало відомо про те, що американська інвестгруппа BlackStone, під управлінням якої перебуває 279 млрд дол., зневірилася знайти прийнятні угоди в Росії і йде з країни. Про це повідомила газета Financial Times з посиланням на джерело у групі. Компанія намагалася вийти на російський ринок із 2010 року, коли один з її співзасновників Стівен Шварцман увійшов до міжнародної експертної ради РФПИ. За чотири роки група так і не змогла знайти прийнятних проектів. Якщо це не вдалося навіть у хороші часи, тепер, коли західні санкції заморозили приплив інвестицій у Росію, BlackStone "взагалі не бачить жодних можливостей", пояснювало рішення групи джерело FT.