ua en ru

"Свобода" внесла в Раду законопроект про проведення люстрації в Україні

ВО "Свобода" зареєструвала у Верховній Раді України законопроект № 4570 "Про проведення люстрації в Україні". Про це йдеться на офіційному сайті ВР.

ВО "Свобода" зареєструвала у Верховній Раді України законопроект № 4570 "Про проведення люстрації в Україні". Про це йдеться на офіційному сайті ВР.

Автори документу - лідер партії "Свобода" Олег Тягнибок та нардепи від "Свободи" Олег Осуховський, Анатолий Вітів, Юрій Сиротюк та Леонтий Мартинюк.

Як зазначає прес-служба ВО "Свободи", мета законопроекту - зробити антикомуністичну люстрацію, люстрацію проти агентів чужоземних спецслужб, антикорупційну люстрацію і люстрацію людей, які заплямували себе знищенням народовладдя.

Документ передбачає обмеження обіймання відповідних посад в органах законодавчої, виконавчої та судової влади, правоохоронних органах в Україні особам, які співпрацювали з оперативними працівниками колишнього КГБ СССР до 1991 р. як агент, резидент чи інший негласний нештатний співробітник або співпрацювали зі спецслужбами інших держав як таємний інформатор чи помічник в оперативному отриманні інформації, або "заплямували себе участю у корупційних схемах, сприяли становленню "режиму Януковича".

Законопроект також пропонує ввести процедуру люстрації шляхом подання люстраційної декларації та проведення перевірки працівників органів законодавчої, виконавчої, судової гілки влади, а також працівників правоохоронних органів на предмет співпраці зі спецслужбами СССР, та спецслужбами інших держав, відповідності засадам антикорупційного законодавства.

У документі зазначено, що люстраційній перевірці підлягають як особи, що вже займають посади у державних органах влади будь-якого рівня, так і ті, що претендують на призначення на такі посади.

Раніше глава люстраційного комітету при Кабінеті міністрів України Єгор Соболєв заявляв, що група юристів вже почала писати законопроект про люстрацію, але на підготовку законопроекту потрібно близько двох тижнів.

"Єдине, я б не хотів нести відразу в Раду. Я думаю, законопроект важливо обговорити зі сходом та півднем", - додав Соболєв.