ua en ru

Павленко: Україна може удвічі збільшити аграрний експорт

Павленко: Україна може удвічі збільшити аграрний експорт Фото: Олексій Павленко

Україна може забезпечити продовольством більше 400 млн споживачів

За умови збільшення виробництва сільськогосподарської продукції на 30% Україна наростить експорт удвічі. Про це заявив Міністр аграрної політики та продовольства України Олексій Павленко, передає прес-служба МінАП.

"Україна зміцнює позиції на світовому аграрному ринку. Ми вже годуємо близько 140 млн людей на планеті. А загалом Україна може забезпечити продовольством більше 400 млн споживачів. Для цього нам потрібні інвестиції, модернізація логістичних потужностей та розширення ринків збуту", - зазначив Павленко.

За словами Павленка Україна вже досягла рекордної позначки в експорті, який сягнув майже 34 млн т зернових. Також він зазначив, що Україна є світовим лідером з експорту соняшника та соняшникової олії, третім постачальником зернових, входить в першу десятку експортерів м'яса курятини.

Окрім цього, очільник міністерства підкреслив, що українські аграрії досягли суттєвих результатів у диверсифікації експорту в азійському, європейському та африканському напрямах.

"Вже зараз до країн Митного союзу ми експортуємо менше, ніж до африканського континенту. Ще один пріоритет - Азія і Близькій Схід. Експорт до цих країн сягнув 6,6 млрд доларів США", - сказав міністр.

У свою чергу торгівельний представник України Наталя Микольська повідомила, що тривають перемовини стосовно зон вільної торгівлі з Туреччиною, Ізраїлем, Канадою. Вона наголосила, що українська сторона опрацьовує можливість оскарження деяких російських обмежень у ВТО, Україна і ЄС готують консультації на політичному та експертному рівнях.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Україна досягла рекорду з експорту зернових.