ua en ru

Великодній стіл українців зменшиться на 44%

Великодній стіл українців зменшиться на 44%

Значне подорожчання продуктів і необхідність економити призведуть до того, що пасхальний стіл українців збідніє на 44% цього року. Про це йдеться в результатах дослідження агентства AgriSurvey, повідомили у прес-службі УКАБ.

Згідно з даними пасхального опитування, у 2015 році середньостатистична міська родина витратить до великоднього столу близько 66 грн на яйця, 249 грнна м'ясо і 191 грн на алкогольні напої, тоді як минулого року міські жителі були готові заплатити трохи менше 45 грн, 230 грн і 170 грн за ці продукти відповідно. Незважаючи на незначне збільшення запланованих витрат на продукти харчування до великоднього столу, кількість продуктів, які можна буде придбати на зазначену суму, істотно зменшиться через різкої інфляції і подорожчання продуктів харчування в Україні.

Так, порівняно з квітнем 2014 року, ціни на яйця зросли приблизно на 70%, на м'ясо - на 30%, на алкогольні напої - на 33%, а на паски - майже на 40%. Тому реальна кількість продуктів, яке можна придбати на заплановану до Великодня суму, зменшиться на 40-44% порівняно з попереднім роком.

"Оскільки заробітна плата не індексується відповідно до рівня інфляції, номінальні доходи, а отже і розподіл їх сімейного бюджету, майже не змінилися. Вони як могли дозволити собі витратити не більше 250 грн на м'ясо, так і намагаються дотримуватися цієї суми. Стрімке зростання цін мотивує людей економити і менше купувати магазинну продукцію. Так, цього року на 8% більше міського населення будуть пекти паски вдома. Також більшість респондентів будуть відмовлятися від покупки риби та рибної продукції на Великдень, адже ціна на неї зросла більш ніж на 60% " , - зазначила координатор соціологічних і маркетингових досліджень агентства AgriSurvey Анна Квіт.

В цілому більшість громадян (63%) розраховують витратити на продукти до великоднього столу до 500 гривень, 12% - витратять понад 1000 гривень, а 5% жителів міст використовують тільки домашні продукти до свята.

Нагадаємо, напередодні свята Великодня РБК-Україна пропонує різні варіанти сервіровки святкового столу.