ua en ru

Парламенти України, Польщі та Литви закликали РФ вивести війська з Донбасу

Парламенти України, Польщі та Литви закликали РФ вивести війська з Донбасу Фото: голова Верховної Ради Володимир Гройсман

Сторони прийняли декларацію, в якій також засудили анексію Криму

Міжпарламентська Асамблея Верховної Ради України, Сейму та Сенату Республіки Польща та Сейму Литовської Республіки на своєму засіданні у Вільнюсі 28-29 травня 2015 р. прийняла декларацію, в якій, зокрема, засудила Росію за анексію Криму і закликала вивести російські війська з території України. Про це йдеться в повідомленні прес-служби ВРУ.

У документі засуджуються акти агресії РФ, а саме - незаконна анексія Криму в 2014 році і військова агресія на сході України, які відбулися з порушенням міжнародного права і поставили під загрозу безпеку в регіоні та Європі в цілому.

Сторони також закликали Росію негайно вивести всю військову техніку і сили з території України, а також будь-які інші збройні формування і військових, які контролюються РФ, відновити повний і ефективний контроль над українсько-російським кордоном, а також створити в Україні умови для виконання цього контролю.

Асамблея вважає, що санкції ЄС проти Росії повинні бути посилені у випадку, якщо Росія продовжить ігнорувати належне виконання мінських домовленостей.

Сторони також вимагають негайного звільнення Надії Савченко, а також інших громадян України, які незаконно перебувають в Росії, включаючи Олега Сенцова.

Парламенти трьох країн розглядають рішення, прийняті на Саміті "Східного Партнерства" у Ризі 21-22 травня 2015 року, як важливий крок у зміцненні зв'язків між ЄС та Україною на основі взаємних зобов'язань та взаємної відповідальності.

Асамблея приймає до уваги важливість створення тристоронньої литовсько-польсько-української бригади "ЛИТПОЛУКРБРИГ" для сприяння зусиллям України щодо досягнення відповідності стандартам НАТО.

Документ підписаний спікером ВРУ Володимиром Гройсманом, головою Сейму Литви Лоретой Грауженене і маршалком Сенату Польщі Богданом Борусевичем.

Нагадаємо, у Литві пропонують залучити РФ до суду за анексію Криму.

Відзначимо, напередодні спікер Сенату Польщі виступив за скасування віз для українців.