ua en ru

Парламент ввів безкоштовне забезпечення школярів підручниками

Парламент ввів безкоштовне забезпечення школярів підручниками Фото: Верховна Рада

Щорічно учневі потрібно придбати від 12 до 16 підручників з різних предметів

Верховна Рада України ввела безкоштовне забезпечення учнів і працівників шкіл підручниками та методичною літературою. Відповідний законопроект №1857 за основу та в цілому підтримали 235 нардепів.

Так, передбачається встановити безкоштовне державне забезпечення підручниками, посібниками, методичною літературою учнів загальноосвітніх навчальних закладів і педагогічних працівників у порядку, встановленому Кабінетом міністрів.

Депутат Лілія Гриневич з трибуни парламенту озвучила, що для забезпечення підручниками Міністерству освіти необхідно 235 млн гривень. Нардеп підкреслила, що зазначені кошти є в резерві освітньої субвенції, це питання було обговорене з Міністерством фінансів.

Відзначимо, що на даний момент законодавство передбачає безкоштовне забезпечення державою підручниками дітей-сиріт, дітей-інвалідів, дітей, позбавлених батьківського піклування, дітей з малозабезпечених сімей.

Автори законопроекту в пояснювальній записці підкреслюють, що щорічно учневі потрібно придбати від 12 до 16 підручників з різних предметів.

Ціна одного підручника в нинішніх умовах становить від 50 до 300 гривень, а придбати півтора десятка книг зможуть далеко не всі батьки, що викликає соціальну напругу серед батьківського та педагогічного складу.

Нагадаємо, Верховна Рада України підтримала у другому читанні законопроект № 2254 "Про внесення змін до деяких законів України щодо посилення соціального захисту дітей та підтримки сімей з дітьми".