ua en ru

Парламент Туреччини ратифікував угоду, яка дозволяє відправити війська до Лівії

Парламент Туреччини ратифікував угоду, яка дозволяє відправити війська до Лівії Ілюстративне фото (GettyImages)

Парламент Туреччини схвалив угоду 269 голосами проти 125

Парламент Туреччини ратифікував угоду з питань безпеки та військового співробітництва, підписану в листопаді з міжнародно визнаним урядом Лівії. Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Reuters.

Угоду підтримали 269 парламентаріїв, проти висловилися 125. Уряд національної згоди Лівії ратифікував її у четвер, 19 грудня.

Зазначається, що Туреччина і Лівія підписали угоду про розширення військової співпраці, а також окрему угоду про морські кордони в східній частині Середземного моря, в листопаді 2019 року. Угода може відкрити шлях для військової допомоги з боку Анкари, незважаючи на ембарго ООН на постачання зброї до Лівії.

Раніше президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив про готовність надіслати турецькі війська в Лівію для підтримки уряду національної згоди під керівництвом прем'єр-міністра Лівії Фаїза Сараджа.

Нагадаємо, раніше члени Ради безпеки ООН висловили глибоку стурбованість у зв'язку з ескалацією насильства в Лівії і закликали всі країни дотримуватись ембарго на поставки зброї.

Як відомо, в Лівії після повалення режиму Муамара Каддафі з 2014 року існує щонайменше чотири паралельних уряди. Найбільше влади у міжнародно визнаного уряду національної єдності на чолі з Фаїзом Сараджою, який базується в столиці країни Тріполі і який підтримала ООН, і у Лівійської національної армії на чолі з військовим генералом Халіфою Хафтаром на сході країни.

Армія на чолі з Хафтаром з початку квітня 2019 року веде наступ на Тріполі.