ua en ru

Парламент Польщі прийняв поправки до закону про ЗМІ

Парламент Польщі прийняв поправки до закону про ЗМІ Фото: Польща

Поправки до закону викликали багато суперечок

Парламент Польщі прийняв поправки до закону про телебачення і радіомовлення, які передбачають завершення терміну роботи членів правлінь і контрольних рад Польського телебачення та Польського радіо. За ці зміни проголосували 232 із 460 депутатів сейму (нижня палата).

Наголошується, що поправки до закону були запропоновані партією "Закон і справедливість" (Зіс) Ярослава Качинського.

Крім того, поправки передбачають скорочення чисельності правління і контрольних рад, вводять процедуру призначення представників нових керівних органів у сфері суспільних ЗМІ міністром державної скарбниці "до моменту організації нових національних засобів масової інформації" - ініціативи Зіс, яка найближчим часом буде реалізована

Зазначимо, нові норми були критично зустрінуті польською опозицією, низкою громадських організацій і ЗМІ, а також привернули увагу Європейської комісії.

На думку члена Національної ради з телебачення і радіомовлення Польщі Кшиштофа Люфта, нові норми передають громадські ЗМІ під політичний контроль.

Повідомляється, що заступник глави Єврокомісії Франс Тиммерманс написав листа міністрові закордонних справ республіки Вітольду Ващиковскому, в якому нагадав, що "свобода і плюралізм ЗМІ важливі для суспільства і країни - члена ЄС, яка поважає загальні цінності, на які спирається організація".

Нагадаємо, Кабінет міністрів України пропонує Верховній Раді ратифікувати міжурядовий договір про залучення у Польщі 100 млн євро кредиту на умовах пов'язаної допомоги.