ua en ru

Скасування спецрежиму ПДВ загрожує продовольчій безпеці, - експерт

У разі переходу сільгоспвиробників на загальну систему оподаткування ми можемо забути, що таке українська вівсянка, що таке житній український хліб, гречка, і навіть - в перспективі, що таке продукція тваринництва, оскільки українські аграрії сконцентруються лише на роботі з високоприбутковими культурами. Такої думки дотримується генеральний директор асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" Тарас Висоцький.

"Сьогодні прибутковими, експортно орієнтованими культурами в Україні є лише кукурудза, пшениця, соя, соняшник та ріпак. З точки зору промислової безпеки, вони важливі, але не зможуть забезпечити нормальний повноцінний раціон харчування українців", - підкреслив експерт під час XXVII Міжнародної агропромислової виставки Агро-2015.

За словами Висоцького, майже всі галузі аграрного сектору - тваринництво, садівництво, рибництво, ягідництво - потребують підтримки: "всі вони мають змогу розвиватися та інвестуються виключно завдяки акумуляції ПДВ, який дає 12-15% рентабельності. За умови скасування спецрежиму пільгового оподаткування 70% молочного скотарства країни відразу піде під ніж. З точки зору продовольчої безпеки - це дуже небезпечно, оскільки тоді ми будемо повністю залежати від експорту, наприклад, молочної продукції, який у будь-який момент може бути закритий", - наголосив генеральний директор асоціації "Український клуб аграрного бізнесу".

Разом з тим експерт зауважив, що "теоретично кошти від ПДВ можна акумулювати на рахунку і перерозподіляти. Але це можливо лише за умови викорінення корупційних схем. Сьогодні спецрежим ПДВ - це єдиний механізм, який в умовах досі існуючої корупції може працювати в Україні, бо там нема руки чиновника. Кошти просто залишаються на рахунках сільгосппідприємств".

Коментуючи позицію МВФ стосовно скасування пільгового оподаткування українських аграріїв генеральний директор асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" підкреслив, що єдина вимога, яку висуває міжнародна спільнота, - це повернення позик. "У МВФ є одна вимога - повернути надані нам кредити. А яким чином ми це зробимо, чи заберемо останню підтримку в аграрного сектору, чи нарешті поборемо корупцію і виведемо кошти з "тіні" - їм байдуже. Тільки в аграрному секторі, за простими розрахунками, втрачається до 2-х мільярдів доларів США через корупційні схеми. Це вже вдвічі більше, ніж кошти, які аграрії отримують завдяки існуванню пільгового оподаткування ПДВ", - зауважив Висоцький.

На його переконання, "сьогодні в уряду немає іншого виходу, як дослухатися до аграріїв і не скасовувати спецрежим пільгового оподаткування ПДВ раніше, ніж це обіцялося. Інакше всі сільгоспвиробники завтра будуть у Києві з протестами. Тому, я сподіваюся, що уряд не допустить до того, а все ж таки проаналізує ситуацію і ефективніше боротиметься з корупцією".