ua en ru

Звіт по краху Boeing: літак був збитий ракетою з "Бука"

Звіт по краху Boeing: літак був збитий ракетою з "Бука"

У Нідерландах подають звіт за аварію лайнера

Згідно з даними підсумкового звіту про розслідування катастрофи малайзійського Boeing на Донбасі, літак був збитий ракетою з зенітно-ракетного комплексу "Бук". Про це заявив голова Ради безпеки Нідерландів Чиббе Яустра під час подання звіту про аварію.

"Крах Боїнга 777-200 "Малазійських Авіаліній" був викликаний вибухом боєголовки типу 9N314M, встановленої на ракеті серії 9М38, випущеної зенітно-ракетним комплексом "Бук", - йдеться у звіті.

Цей факт був встановлений, зокрема, за даними висоти, на якій знаходився літак в момент удару, розподілу пошкоджень на уламках і знайдених уламках і тіла трьох членів екіпажу частинок. На декількох частках були виявлені сліди алюмінію і скла. Ці матеріали літака поплавилися в результаті поразки і залишились на уламках. Серед уламків літака було знайдено кілька не відносяться до самого літака фрагментів. З двох фрагментів були взяті зразки фарби. Вони збіглися із зразками фарби, взятими з знайдених серед уламків фрагментів ракети. Згідно з висновками експертів, дане поєднання фактів не може бути пояснено нічим іншим, крім вищенаведеної сценарії про зенітно-ракетний комплекс "Бук"

При цьому експерти виключили ймовірність того, що малайзійський лайнер був збитий з іншого літака, оскільки в цьому випадку пошкодження виглядали б по іншому.

Доповідь охоплює чотири теми: причини катастрофи, питання про польоти над зоною конфлікту, причини, чому родичі загиблих повинні були чекати протягом двох-чотирьох днів для підтвердження з боку голландських властей, що їхні близькі були на літаку, а також питання, якою мірою пасажири рейсу MH17 усвідомлено пережили катастрофу.

У звіті не розглядається питання про те, хто був винен у катастрофі.

Зазначимо, експертно-журналістська група Bellingcat, що спеціалізується на проведенні розслідувань за відкритими джерелами, вже опублікувала свій остаточний звіт з розслідування катастрофи рейсу MH17 в Україні. У доповіді, який був оприлюднений 8 жовтня, наводилися дані про присутність російської установки "Бук" під час авіакатастрофи і неподалік від місця аварії літака.

Нагадаємо, літак Boeing 777 авіакомпанії Malaysia Airlines, що виконував плановий рейс з Амстердама в Куала-Лумпур, зазнав катастрофу 17 липня 2014 р. в Донецькій області України в районі села Грабове.

На борту перебувало 283 пасажири і 15 членів екіпажу, всі вони загинули. Ця авіакатастрофа за кількістю загиблих стала найбільшою в історії авіації з 11 вересня 2001 р. і увійшла в десятку найбільших за всю історію.

Попередній звіт міжнародної комісії з розслідування авіакатастрофи був опублікований 9 вересня 2014 р. Згідно йому, лайнер розвалився в повітрі в результаті "структурних пошкоджень, викликаних великою кількістю високоенергетичних об'єктів, які проникли в літак зовні". При цьому в звіті заперечувалася ймовірність того, що катастрофа Boeing-777 було викликане технічною несправністю або діями екіпажу.