ua en ru

Особливий статус Донбасу необхідно згадати в Конституції, - генсек Ради Європи

Особливий статус Донбасу необхідно згадати в Конституції, - генсек Ради Європи Фото: Торбйорн Ягланд

Тоді Рада зможе прийняти спеціальний закон по особливому статусу Донбасу

Особливий статус Донбасу необхідно згадати в Конституції України для того, щоб повністю реалізувати мінські угоди. Про це заявив генеральний секретар Ради Європи Торбйорн Ягланд, передає Deutsche Welle.

"Ми не є стороною мінських угод. Ми можемо лише радити Україні, що необхідно змінити в Конституції для того, щоб реалізовувати домовленості, досягнуті під час другої зустрічі у Мінську. Зокрема, пункту про надання особливого статусу Донбасу. Щоб повною мірою реалізувати мінські домовленості, необхідно згадати про це в Конституції, тоді Верховна Рада зможе прийняти спеціальний закон, який би надавав особливий статус Донбасу", - заявив він.

Нагадаємо, раніше в посольстві Німеччини в Україні заявили, що з особливим статусом Донбасу потрібно змиритися. "Результат, який я бачила в п'ятницю, я думаю, що це може задовольняти. Можливо, навіть всі рекомендації Венеціанської комісії були там прийняті. І я знаю, що дуже така тема - це особливий статус окремих районів у Донецькій і Луганській областях... Треба сказати, що в Мінських домовленості чітко написано, що такий статус повинен бути і Ваш Президент це підписав, тому що з цим треба змиритися",- сказала постійний заступник Надзвичайного і Повноважного Посла Німеччини в Україні Анка Фельдгузе.

За словами Фельдгузе, вона задоволена закріпленням у Перехідних положеннях законодавчого врегулювання особливого статусу Донбасу, але, в той же час, незадоволена непрозорістю процесу напрацювання змін до Конституції України в частині децентралізації.