ua en ru

Опубліковано зняте бойовиками відео перших хвилин після аварії Boeing

Опубліковано зняте бойовиками відео перших хвилин після аварії Boeing Фото: збитий на Донбасі Boeing

З моменту трагедії минув рік

У мережі з'явилося відео, зняте бойовиками відразу після аварії малайзійського Boeing (Боїнг) в Донецькій області 17 липня 2014 р. Відео опубліковане на сайті видання News Corp Australia.

Видання повідомляє, що отримала кадри, зняті самими бойовиками на відеокамеру, коли вони думали, що збили український військовий літак.

"Фільм відображає їх сум'яття, коли вони хвилини потому виявили, що літак є комерційним авіалайнером", - зазначає видання.

Опубліковано зняте бойовиками відео перших хвилин після аварії Boeing

Фото: бойовики на місці події (скріншот)

Зокрема, на відео один з командирів бойовиків приймає телефонний дзвінок, під час якого дізнається, що був збитий ще один літак, і наказує звільнити місце від цивільних осіб. Крім того, він вимагає припинити зйомку з-за побоювань, що відео може опинитися в інтернеті. Також він просить знімають відео, щоб на кадрах видно не було осіб бойовиків. Потім він доручає своїм людям розосередитися, витягти бортовий самописець і розмістити в його машині.

За кадром чути розмову: "Кажуть, "Сухий" (Су-25) збив цивільний літак і наші збили винищувач". - "А де "Сухий"?" - "Ось він ... це пасажирський літак".

Пізніше він показує ID-карту, що належить стюардесу літака. "Ви бачите, що вони є іноземцями, малайзійці", - говорить бойовик.

Як зазначає видання, невідомий командир отримує численні телефонні дзвінки, у тому числі від ватажка бойовиків з Донецька, якого звуть Руслан, Володимира Антюфєєва - колишнього російського поліцейського, і одного з ватажків луганських бойовиків з ім'ям "Колян".

На кадрах видно, як бойовики фотографують останки загиблих пасажирів і оглядають їх особисті речі.

Крім того, як зазначає видання, бойовики оглядали сумки жертв, після чого зібрали багато мобільних телефонів і особистих речей пасажирів.

Опубліковано зняте бойовиками відео перших хвилин після аварії Boeing

Фото: бойовики оглядають речі загиблих (скріншот)

Нагадаємо, сьогодні Верховна Рада України підтримала проект постанови "Про звернення Верховної Ради України до Організації Об'єднаних Націй, національних парламентів держав світу за створення міжнародного трибуналу для судового переслідування осіб, відповідальних за злочин, пов'язаний зі збитим літаком авіакомпанії Malaysia Airlines, що здійснював рейс MH17 17 липня 2014 р." За відповідне рішення проголосували 248 депутатів при 226 мінімально необхідних.

Відзначимо, 17 липня о 16:20 в Шахтарському районі Донецької області розбився літак Boeing 777-200 компанії "Малайзійські авіалінії", який виконував рейс Амстердам - Куала-Лумпур (рейс MH17). Загинули всі 298 осіб, які перебували на борту: 283 пасажири, серед яких 3 дітей, і 15 членів екіпажу.
У числі жертв - 193 громадянина Нідерландів, один з яких мав друге громадянство - США. У списку також значаться 43 підданих Малайзії, серед них 15 членів екіпажу, 27 громадян Австралії, 12 - Індонезії. Ще 10 жертв трагедії - піддані Великобританії, у одного з яких було друге громадянство - ПАР. Серед загиблих також 4 німців, 4 бельгійців, 3 філіппінців, 1 громадянин Канади і 1 - Нової Зеландії.