ua en ru

Опублікована стенограма розмови Трампа і Зеленського

Опублікована стенограма розмови Трампа і Зеленського Фото: Володимир Зеленський і Дональд Трамп (колаж РБК-Україна)

Білий дім оприлюднив стенограму першої розмови Трампа і Зеленського

У п'ятницю, 15 листопада, Білий дім оприлюднив другу стенограму розмови президента України Володимира Зеленського та американського лідера Дональда Трампа. Документ опублікований на сайті Білого дому, повідомляють американські журналісти.

Відзначимо, що мова йде про телефонній розмові з Зеленським, під час якого Трамп привітав його з перемогою на президентських виборах.

У ході телефонної розмови Трамп привітав Зеленського з перемогою на виборах і запросив його в Вашингтон. Зеленський, в свою чергу, подякував Трампа за вітання і відзначив, що буде практикувати англійську перед зустріччю.

Трамп: Я хотів би привітати вас з хорошою роботою!

Зеленський: Радий вас чути. Дуже приємно чути це від вас, і я ціную це, спасибі.

Трамп: Це були неймовірні вибори.

Зеленський: Дякую ще раз. Як ви бачите, ми дуже старалися зробити все можливе. У нас був відмінний приклад у вигляді вас.

Трамп: Я думаю ви будете робити відмінну роботу. У мене є друзі в Україні, які знають і люблять вас, і вони думали - чесно, - очікували, що ви переможете. І це дійсно дивно, що ви це зробили і перемогли. Я думаю, у певному сенсі, я зробив щось подібне в США. У нас (в США - ред.) сама приголомшлива економіка у світі. Я просто хотів привітати вас. Я не сумніваюся, що ви станете фантастичним президентом.

Зеленський: Велика, знову ж, дякую за привітання. Ми в Україні, в незалежній країні, і незалежна Україна, - ми все зробимо для народу. Ви, як я сказав, є великим прикладом. Ми сподіваємося, що зможемо розширити нашу роботу. Ви будете завжди також великим прикладом для багатьох наших нових менеджерів. І я хотів би, якщо це можливо, запросити вас на інавгурацію, якщо ви зможете прийти. Я знаю, як ви зайняті, але якщо це можливо, щоб ви приїхали на церемонію інавгурації, це було б дуже добре для вас, щоб бути з нами в цей день.

Трамп: Насамперед, спасибі вам велике. Ви в Україні, як я вже сказав, відмінний приклад. Ви будете великі, я також хотів би запросити вас, хоча я знаю, наскільки ви зайняті, як президент. І добре, дайте нам дату, і, як мінімум, у нас відмінний представник. Або більше одного представника від Сполучених Штатів будуть з вами в той великий день. Отже, від нас буде хтось, як мінімум, на дуже високому рівні, і вони будуть з вами. Дійсно, неймовірний день, для неймовірного досягнення.

Зеленський: Ще раз дякую, і ми з нетерпінням чекаємо вашого візиту або візиту країни делегації високого рівня, і наша їжа смачна, і яка чудова Україна. Не можу описати нашу країну, тому було б краще, якби ви самі побачили її знову, я запрошую вас приїхати. Але немає жодного слова, яке могло б описати наших прекрасних, милих, теплих та дружніх людей, і яка прекрасна Україна. Словами не описати нашу країну, тому для вас було б краще побачити все особисто. Тому, якщо ви можете приїхати, це було б чудово. Тому, знову, я запрошую вас приїхати.

Трамп: Що ж, я згоден з вами з приводу вашої країни, і я з нетерпінням чекаю цього. Коли я володів (конкурсом - ред.) міс Всесвіт, у них завжди були прекрасні люди. Україна завжди була дуже добре представлена. Коли ви влаштуєтеся і будете готові, я хотів би запросити вас в Білий дім. У нас буде багато про що поговорити, але ми з вами весь час.

Зеленський: Добре, дякую за запрошення. Ми приймаємо запрошення і з нетерпінням чекаємо. Спасибі. Вся команда з нетерпінням чекаємо. Іще раз дякую за привітання. І я думаю, що було б здорово, якщо б ви могли приїхати і бути з нами в цей дуже важливий день інавгурації. Результати неймовірні - вони дуже ... вражаючі для нас. Таким чином, це буде абсолютно фантастично, якщо ви будете з нами.

Трамп: Дуже добре. Ми дамо знати дуже скоро, і ми побачимося, дуже скоро, незалежно. Вітання - і, будь ласка, передайте привіт українському народові та їх сім'ям. Дайте знати, що я передав вашій країні найкращі побажання.

Зеленський: Добре, спасибі вам, ще раз. Щасливого польоту і до швидкої зустрічі.

Трамп: Бережіть себе і скажіть прекрасну мова сьогодні. Бережіть себе, і я скоро вас побачу.

Зеленський: Дякую вам велике. Це складно для мене, але я буду практикувати англійську, і ми проведемо зустріч англійською. Велике спасибі.

Трамп: [Сміх] Все це приємно чути! Це дійсно добре. Я не міг зробити це на вашій мові. Я дуже вражений. Спасибі вам велике.

Зеленський: Спасибі вам велике. Я побачу вас дуже скоро.

Раніше Трамп заявляв про готовність опублікувати цю розмову, заявивши, що жоден інший президент не проходив через подібне. Він також назвав це "полюванням на відьом". Американський лідер також говорив, що опублікує стенограму, якщо цього захочуть представники Демократичної партії США.

Нагадаємо, в США розгорівся скандал після того, як співробітник розвідки поскаржився на те, що президент нібито допустив недоречні висловлювання в розмові з іноземним лідером. Після цього американські медіа припустили, що Трамп нібито тиснув на Зеленського, вимагаючи відновити розслідування проти сина Джо Байдена, який, ймовірно, є головним конкурентом Трампа на прийдешніх президентських виборах в 2020 році.

Крім цього, Трамп заявляв, що готовий зачитати стенограму телефонної розмови з Зеленським американцям. За його словами, попередній розмова з українським президентм був "хорошим", тому він збирається прочитати стенограму. Він також допустив, що зачитає стенограму в прямому ефірі.

Раніше також були опубліковані стенограми показань експертів Білого дому щодо імпічменту Трампа. Один з них чув розмову Трампа з Зеленським.