ua en ru

Опублікована стенограма розмови Зеленського і Трампа: повний текст

Опублікована стенограма розмови Зеленського і Трампа: повний текст Колаж РБК-Україна

Державний департамент опублікував стенограму розмови Зеленського і Трампа 25 вересня

Державний департамент США опублікував стенограму розмови президента України Володимира Зеленського та Дональда Трампа, американського президента. Документ опубліковано на сайті Білого дому.

Відзначимо, мова йде про переговори президентів 25 липня.

Трамп: Вітаю з великою перемогою. Ми всі її бачили в США, ви зробили приголомшливу роботу. Ви прийшли з нізвідки, ніхто не давав шансів, але ви в підсумку виграли легко. Це фантастичне досягнення. Вітаю.

Зеленський: ви абсолютно праві, пане президенте. Ми зробили багато, і ми працювали для цього. Але я хотів би засвідчити вам, що у мене є можливість вчитися у вас. Ми використали чимало ваших навичок і знань, і змогли використати їх в якості прикладу на наших виборах. Ми опинилися в унікальній ситуації, в якій змогли досягти успіху. Я можу сказати вам наступне - в перший раз ви подзвонили мені, щоб привітати, коли я виграв президентські вибори. І вдруге ви телефонуєте, коли моя партія перемогла на парламентських виборах. Я думаю, я маю перемагати частіше, щоб ви могли дзвонити мені частіше, і ми зможемо розмовляти по телефону частіше.

Трамп (сміється): Це дуже хороша ідея. Я думаю, ваша країна дуже щаслива.

Зеленський: Так, по правді кажучи, ми намагаємося з усіх сил, тому що ми хочемо "осушити болото" в нашій країні. Ми привели багато нових людей. Не старих політиків, не типових політиків, тому що ми хочемо створити новий формат і новий тип уряду. Ви великий вчитель для нас і в цьому.

Трамп: Це дуже люб'язно з Вашого боку. Я скажу, що ми робимо багато для України. Ми витрачаємо багато зусиль і багато часу. Набагато більше, ніж європейські країни, і вони повинні допомагати вам більше ніж зараз. Німеччина майже нічого не робить для вас. Все, що вони роблять, це говорять, і я думаю, що це те, про що Ви повинні дійсно запитати їх. Коли я говорив з Ангелою Меркель, вона говорить про Україну, але нічого не робить. Багато європейських країн - так само, тому я думаю, що це не те, що ви хотіли б бачити, але Сполучені Штати завжди дуже і дуже добре ставилися до України. Я не сказав би, що це взаємно обов'язково, тому що різні нехороші речі трапляються, але Сполучені Штати завжди дуже і дуже добре ставилися до України.

Зеленський: Так, Ви абсолютно праві. Не тільки на 100%, але на всі 1000%. І я можу сказати Вам наступне: я дійсно говорив з Ангелою Меркель, і я дійсно зустрічався з нею. Я також зустрічався і розмовляв з Макрона, і я сказав їм, що вони роблять не стільки, скільки вони повинні були б робити, в питанні санкцій. Вони не посилюють санкції. Вони не працюють так, як вони повинні працювати для України. Виявляється, що хоча логічно Європейський союз повинен бути нашим найбільшим партнером, але технічно Сполучені Штати - набагато більший наш партнер, ніж Європейський союз і я дуже вдячний Вам за це, тому що Сполучені Штати роблять досить багато для України. Набагато більше ніж Європейський союз особливо, коли ми говоримо про санкції проти Російської Федерації. Я також хотів би подякувати Вам за Вашу відмінну підтримку в сфері оборони. Ми готові продовжити співпрацю в наступних кроках, зокрема, ми майже готові купити більше "джавелінів" у Сполучених Штатів з метою захисту.

Трамп: Я хотів би, щоб Ви зробили нам послугу, хоча б тому що наша країна через багато пройшла, і Україна знає багато про це. Я хотів би, щоб Ви дізналися, що сталося з цією всією ситуацією з Україною, вони кажуть Crowdstrike ... (назва американської компанії, яка займається кібербезпекою і залучалася до розслідування втручання Росії в американські вибори в 2016 році, - ред.). Я вважаю, що у вас є один з ваших найбагатших людей ... Вони кажуть, що у України є сервер. Є багато речей, які тривали, ціла ситуація .. Я думаю, що ви оточуєте себе деякими з тих же людей. Я хотів би, щоб Генеральний прокурор США зв'язався з Вами або Вашими людьми, і я хотів би, щоб Ви дісталися до суті. Як Ви вчора бачили, цей абсурд закінчився дуже слабким виступом з боку чоловіка на ім'я Роберт Мюллер, некомпетентним виступом, але вони кажуть, що багато що з цього почалося з України. Незалежно від того, що Ви можете зробити, дуже важливо, щоб Ви зробили це, якщо це можливо.

Зеленський: Так, це дуже важливо для мене, і все, що Ви згадали раніше, для мене як для президента це дуже важливо, ми відкриті для будь-якої співпраці в майбутньому. Ми готові відкрити нову сторінку співпраці у відносинах між Сполученими Штатами і Україною. З цією метою я відкликав нашого посла зі Сполучених Штатів, він буде замінений дуже компетентним і дуже досвідченим послом, який буде наполегливо працювати, щоб наші дві країни стали ближче. Я б також хотів і сподіваюся, що він отримає Вашу довіру і налагодить з Вами особисті відносини, щоб ми змогли співпрацювати ще більше. Я також скажу вам, що один з моїх помічників недавно спілкувався з паном Джуліані і ми дуже сподіваємося, що пан Джуліані зможе приїхати в Україну і тоді ми зможемо зустрітися. Хочу вас ще раз запевнити, що серед нас у вас тільки друзі. Я хочу бути впевнений, що мене оточують найкращі та найдосвідченіші люди. Також хочу сказати вам, що ми друзі. Ми великі друзі і ви, пане президенте, маєте друзів в нашій країні, так що ми можемо продовжити наше стратегічне партнерство. Я також планую оточити себе відмінними людьми і, до того ж до питання про це розслідуванні, як президент України я гарантую, що всі розслідування будуть завершені відкрито і прозоро. У цьому я можу вас запевнити.

Трамп: Добре, тому що я чув, що у вас був дуже хороший прокурор (ймовірно мова йде про колишнього генерального прокурора України Віктора Шокіна, - ред.), Він був звільнений, і це дійсно несправедливо. Багато хто говорить про те, як його прибрали і, що в це були залучені дуже погані люди. Пан Джуліані вельмишановна людина. Він був мером Нью-Йорка, великим мером, і я хотів би, щоб він вам подзвонив. Я попрошу його зателефонувати вам разом з Генеральним прокурором (США, - ред.). Руді дуже добре знається на тому, що відбувається, і він дуже здібний хлопець. Якщо ви зможете поговорити з ним, це було б чудово. Колишній посол США в Україні (Марі Йованович, - ред.), жінка, була "проблемною" і люди, з якими вона мала справу в Україні, були такими ж, я просто хочу, щоб ви це знали. І про інше. Ходить багато розмов про сина Байдена, про те, що Байден зупинив розслідування і багато людей хочуть дізнатися про це, тому все, що ви можете зробити разом з Генеральним прокурором було б відмінно. Байден став всюди хвалитися, що він припинив розслідування, так що якщо ви зможете подивитися на це ... Це звучить жахливо для мене.

Зеленський: Я хотів розповісти вам про прокурора. По-перше, я добре обізнаний в ситуації. Після того як ми отримали абсолютну більшість у нашому парламенті наступний генеральний прокурор буде 100% моєю людиною, моїм кандидатом, якого затвердить парламент, і він приступить до роботи у вересні. Він або вона розбереться в ситуації, особливо в частині компанії, яку ви згадали. Суть розслідування цієї справи в тому, щоб відновити істину, ми про це подбаємо. Більш того, я б попросив, якщо у вас є додаткова інформація, якою ви можете поділитися - це дуже допомогло б розслідуванню. Щоб ми змогли здійснити правосуддя в нашій країні відносно посла України в США (очевидно мова йшла про після США в Україні, - ред.), наскільки я пам'ятаю її звали Іванович. Добре, що ви перший сказали мені, що вона була поганим послом, тому як я з вами на 100% згоден. Її ставлення до мене було далеко не найкращим, оскільки вона захоплювалася попереднім президентом і була на його боці. Вона б не прийняла мене як нового президента належним чином.

Трамп: Що ж, їй доведеться через дещо пройти. Я забезпечу, щоб пан Джуліані та Генеральний прокурор Барр вам подзвонили, і ми доберемося до суті. Упевнений, що ви в цьому розберетеся. Я чув, що з вашим прокурором дуже погано обійшлися, хоча він був дуже чесним прокурором, так що удачі вам з цим. Вважаю, що ваша економіка буде ставати все краще і краще. У вас багато активів. Це велика країна. У мене багато українських друзів, вони неймовірні люди.

Зеленський: Я хотів би сказати вам, що у мене теж є кілька друзів з України, які живуть в Сполучених Штатах. Насправді, коли я в останній раз їздив до Сполучених Штатів, зупинився в Нью-Йорку біля Центрального парку - в Trump Tower. Я поговорю з ними, і сподіваюся побачити їх знову в майбутньому. Я також хотів подякувати вам за запрошення до США, особливо в Вашингтон. З іншого боку, я також хочу запевнити вас, що ми будемо дуже серйозно підходити до цієї справи і будемо працювати над розслідуванням. Що стосується економіки, є великий потенціал для наших двох країн і одна з проблем, важлива для України, - це енергетична незалежність. Я вважаю, ми можемо бути дуже успішними в енергетичній співпраці. Ми вже працюємо над співпрацею. Ми купуємо американську нафту, але я дуже сподіваюся на нашу майбутню зустріч. У нас буде більше часу і більше можливостей обговорити ці можливості, краще пізнати один одного. Я хотів би подякувати вам за підтримку.

Трамп: Добре. Дуже дякую, я вдячний за це. Я попрошу Руді і генерального прокурора Барра зателефонувати. Дякую. Коли захочете приїхати до Білого дому, телефонуйте. Дайте нам дату, і ми з цим попрацюємо. З нетерпінням чекаю зустрічі з вами.

Зеленський: Велике дякую. Я був би дуже радий приїхати і зустрітися з вами особисто і познайомитися з вами краще. Я чекаю нашої зустрічі і хотів би запросити вас відвідати Україну і приїхати в прекрасне місто Київ. У нас прекрасна країна, яка буде вітати вас. З іншого боку, я вважаю, що у вересні ми будемо в Польщі і ми можемо зустрітися. Після цього, можливо, був би хорошою ідеєю ваш візит до України. Ми можемо або сісти взяти мій літак і полетіти в Україну, або можемо взяти ваш літак, який, ймовірно, набагато кращий за мій.

Трамп: Добре, ми вирішимо це. Я сподіваюся побачити вас в Вашингтоні і, можливо, в Польщі, тому що я думаю, що ми будемо там в цей час.

Зеленський: Велике дякую, пане президенте.

Трамп: Вітаю з фантастичною роботою, яку ви зробили. Весь світ дивився. Я не впевнений, що було багато засмучених, тому вітаю.

Зеленський: Дякую, пане президенте, до побачення.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Україна дозволила опублікувати стенограму розмови Зеленського і Трампа. Це сталося після того, як в США формально почалася процедура імпічменту президента.

У США розгорівся скандал після того, як співробітник розвідки поскаржився на те, що Трамп нібито допустив недоречні висловлювання у бесіді з іноземним лідером. Також американські ЗМІ припустили, що президент США нібито тиснув на Зеленського, вимагаючи відновити розслідування проти сина Джо Байдена.