ua en ru

Опублікований проект резолюції ООН про трибуналі по Boeing 777

Опублікований проект резолюції ООН про трибуналі по Boeing 777 Фото: Радбез ООН

Проти країн, які не виконують вимоги резолюції, будуть застосовувати силу і санкції

Головною метою представленого Малайзією проекту резолюції про трибунал є покарання осіб, відповідальних за знищення в Донецькій області малайзійського Boeing 777. Про це йдеться в документі, який опинився у розпорядженні газети "Комерсант".

У доповіді наголошується, що катастрофа Boeing "представляє загрозу міжнародному миру і безпеці" і повинна бути ретельно розслідувано.

У зв'язку з цим автори документа закликають усі країни "надати повну підтримку" розслідування, посилаючись на резолюцію Радбезу ООН 2166 (2014) від 21 липня 2014 року, де міститься вимога "закликати до відповіді всіх відповідальних за катастрофу лайнера в Донецькій області.

"Створення міжнародного трибуналу буде ефективною гарантією незалежного та неупередженого процесу по встановленню відповідальних", - наголошується в тексті резолюції.

Також у розпорядженні видання опинився статут трибуналу, в якому говориться, що його пропонується створити на основі глави VII Статуту ООН, яка дозволяє застосування санкцій і сили щодо країн, які не виконують вимоги резолюції.

Документ охоплює 55 статей, що охоплюють різні аспекти роботи передбачуваного трибуналу. Згідно з документом, суд складатиметься з трьох органів: палат суддів, прокурора та канцелярії. Вердикти будуть виносити троє суддів. В апеляційній палаті ж буде п'ять осіб. Призначатися судді повинні на п'ять років генсеком ООН за поданням країн-членів організації.

У документі наголошується, що вердикт трибуналу повинен бути пріоритетним у порівнянні з вердиктами національних судів.

Нагадаємо, сьогодні Рада безпеки ООН сьогодні, 29 липня 2015 року, розгляне проект резолюції щодо створення трибуналу з розслідування аварії малайзійського Boeing 777 (рейс MH17) на Донбасі в 2014 році.