ua en ru

Оптові ціни на соняшникову олію зросли за місяць на 5% - до 20,7 тис. грн/т

Оптові ціни на соняшникову олію зросли за місяць на 5% - до 20,7 тис. грн/т Ілюстративное фото (zatea.ru)

Серед основних чинників впливу на зростання цін - не тільки девальвація гривні, але й дорога сировина плюс зниження на світовому ринку олійних

Закупівельні ціни на внутрішньому ринку соняшникової олії в Україні за період із 28 жовтня по 25 листопада зросли на 5%, оскільки більшість виробників визначали відпускну вартість для даної продукції на рівні 20,2-20,7 тис. грн/т, EXW франко-склад продавця. Про це 27 листопада повідомили у прес-службі держпідприємства "Держзовнішінформ".

Як зазначають у ДЗІ, на ринку української соняшникової олії, як і на ринку соняшнику, ціни продовжують своє зростання, проте зберігається невисока торговельна активність.

Основними факторами впливу залишаються девальвація гривні, високі ціни на покупку сировинного матеріалу, а також зниження цін на світовому ринку олійних.

"У найближчій перспективі передбачається зростання цін на сиру соняшникову олію за умови, що у країні збережеться тенденція девальвації національної валюти", - зазначила експерт ДП "Держзовнішінформ" Мирослава Шимкова.

За даними Мінсільгоспу (МСХ) США, прогноз виробництва соняшникової олії в Україні на 2015/16 МР знижено на 0,5%, до 4,55 млн. тонн, проте оцінку експорту буде збережено на рівні 4 млн. тонн.

За даними Росстату, у жовтні ціни на соняшникову олію в Україні знизилися на приблизно 3% на тлі дефляції по країні в 1,3%.

У жовтні експортні ціни на український соняшник зросли до 425-435 дол./т. На початку квітня закупівельні ціни на соняшник в Україні зросли на 7% - 9,6-10 тис. грн і 10-10,3 тис. грн за тонну при різних умовах поставки.

У 2014 році Україна стала світовим лідером з експорту соняшникової олії, заявила РБК-Україна заступник міністра агрополітики та продовольства Владислава Рутицька.

Нагадаємо, на кінець першого кварталу 2015 року світові ціни на соняшникову олію знизилися на 10-12% на Чиказькій біржі, шо було пов'язано зі здешевленням нафти і зростанням виробництва, а також зі збільшенням пропозицій щодо інших рослинних масел (пальмове, рапсове, соєве).