ua en ru

Опитування: 36% росіян вважають за необхідне домогтися зміни політичного курсу України

Опитування: 36% росіян вважають за необхідне домогтися зміни політичного курсу України Фото: Президент РФ Володимир Путін

50% росіян чекають відновлення відносин між Україною і Росією

Більше третини громадян Росії (36%) вважають, що в нинішній ситуації слід чинити тиск на Україну, щоб добитися зміни її політичного курсу. Про це свідчать результати опитування проведеного "Левада-центром", передає російський "Інтерфакс".

При цьому 28% росіян пропонують "допомогти Україні стати на ноги, надати їй технологічну та енергетичну допомогу, щоб помиритися і зняти гостроту конфронтації", 36% учасників опитування не змогли відповісти.

У той же час половина громадян РФ (50%) чекають відновлення відносин між Україною і Росією, 41% учасників опитування вважають, що відносини двох країн збережуться в нинішньому вигляді або будуть погіршуватися. Кожен десятий опитаний (10% від загального числа респондентів) важко відповісти.

Також, за даними опитування, 54% росіян ставляться нейтрально до можливості асоційованого членства України в Європейському союзі, вважаючи це внутрішньою справою країни. У той же час 27% респондентів сприймають таку можливість негативно, вважаючи, що "це зрада слов'янської єдності, Україна повинна була вступити в Митний союз з Росією". І 5% опитаних ставляться до цього позитивно, аргументуючи свою позицію тим, що "інтеграція в ЄС дасть новий поштовх соціально-економічному і політичному розвитку України".

Однак інтерес росіян до подій в Україні падає: за ситуацією уважно стежать 41% опитаних, а 16% - зовсім не цікавляться подіями.

Загалом, обстановку на Донбасі 64% росіян оцінюють як напружену, а 15% опитаних назвали ситуацію критичною.

Опитування проводилося в період з 23 по 26 жовтня серед 1 тис. 600 осіб у 134 населених пунктах 46 регіонів Росії.

Нагадаємо, діяльність Володимира Путіна на посту президента Росії схвалюють 88% громадян.