ua en ru

Сенцов оголосив безстрокове голодування

Сенцов оголосив безстрокове голодування Ілюстративне фото (zk.dsns.gov.уа)

Сенцов вимагає звільнення українських політв'язнів в Росії

Засуджений на 20 років ув'язнення у справі "кримських терористів" режисер Олег Сенцов оголосив безстрокове голодування - він вимагає звільнення всіх українських політв'язнів в Росії. Про це розповів адвокат Дмитро Дінз, який відвідав Сенцова в колонії "Білий ведмідь" в Ямало-Ненецькому автономному окрузі, передає "Медиазона".

Зокрема, за словами адвоката, український режисер, незаконно засуджений у РФ, назвав єдиною умовою припинення ним голодування звільнення 64 українських політв'язнів в Росії.

"Я, Олег Сенцов, громадянин України, незаконно засуджений російським судом і перебуває в колонії міста Лабитнангі, оголошую безстрокове голодування з 14 травня 2018 року. Єдиною умовою її припинення є звільнення всіх українських політв'язнів, які перебувають на території РФ", - написав Сенцов в записці, яку він передав через адвоката. Сенцов не вимагає власного звільнення, уточнив захисник.

Сенцов оголосив безстрокове голодування

Записка Олега Сенцова з ІК колонії "Білий ведмідь" в Ямало-Ненецькому автономному окрузі (Медіазона)

За словами адвоката, його підзахисний готувався до проведення голодування близько півтора місяців.

"Він відмовився від продуктових передач, від магазину в колонії, перейшов на баланду і їв мінімальна кількість їжі, готуючи організм до голодування, яке оголосив після підготовки".

Сенцов написав заяву про голодування на ім'я начальника колонії, де вказав в якості вимоги для її припинення звільнення 64 українських політв'язнів.

"У колонії його вмовляли припинити голодування, приїжджали представники Ради з прав людини при ФСВП. Він заявив у відповідь, що голодування буде йти до переможного кінця: він або загине, або його вимоги почнуть виконуватися. Про власне звільнення він не вимагав. Мова йде виключно про звільнення політв'язнів", - уточнив адвокат.

Після початку голодування Сенцова перевели в ізольовану камеру, де стан його здоров'я контролює медик; зараз він стабільний. Адвокат зазначив, що жодних вимог чи претензій безпосередньо до колонії "Білий ведмідь" Сенцов не пред'являє.

Нагадаємо, як повідомлялося раніше, в серпні 2015 року Північно-Кавказький окружний військовий суд визнав режисера Олега Сенцова і анархіста Олександра Кольченко винними у справі про створення терористичного спільноти, вчиненні та плануванні терактів.

За версією слідства, в 2014 році Сенцов створив "терористичний співтовариство" (частина 1 статті 205.4 КК), учасники якого підпалили двері "Російської громади Криму" і вікна відділення "Єдиної Росії" (пункт "а" частини 2 статті 205 КК), а також готували підриви пам'ятника Леніну і Вічного вогню (частина 1 статті 30, пункт "а" частини 2 статті 205 КК).

Також їм пред'явили звинувачення в незаконному обігу зброї та вибухівки в складі групи (частина 3 статті 222 КК). Сенцов отримав 20 років колонії суворого режиму, Кольченко — 10 років колонії. Обидва заперечували свою провину.