ua en ru

Один із обвинувачених у вбивстві Нємцова зізнався у скоєнні злочину

Один із обвинувачених у вбивстві Нємцова зізнався у скоєнні злочину Фото: Борис Нємцов

Губашев анітрохи не шкодує про скоєне

Ймовірний співучасник вбивства російського опозиціонера Бориса Нємцова Анзор Губашев зізнався у вбивстві, проте збирається знову дати свідчення. Про це пише російське видання "Комерсант".

Так, згідно з інформацією видання, він розповів слідству, що "прибрав" політика разом з друзями за його антиросійські і антимусульманські, з їх точки зору, висловлювання.

Як зазначає видання, свідчення були дані Анзором Губашевим 18 березня в СІЗО "Лефортово" у присутності адвоката Аркадія Остапчука, від послуг якого він потім відмовився. Причому, як випливає з протоколу допиту, обвинувачений у вбивстві сам звернувся до слідчого з особливо важливих справ при голові СКР Ігорю Краснову із заявою про те, що хоче дати свідчення.

Так, Губашев повідомив, що давно "спостерігав" за своєю ймовірною жертвою, але робив це в інтернеті і по телебаченню.

"Нємцов спочатку мені не сподобався своїми висловлюваннями, в яких ганьбив честь нашої держави, провокував народ своїми виступами. Опозицію замутив, хотів якийсь марш зробити", - розповів він.

Він також заявив, що ще більше його обурила позиція Нємцова щодо України.

"Як війна в Україні почалася, Нємцов почав агітувати, їздив туди, виступав. Потім приїжджав сюди і намовляв, що ми там щось не так робимо, що світова війна може початися. Весь світ на нас ополчився, що ми неправі. Хотів загалом смуту навести і як в Україні тут зробити ", - стверджує обвинувачений.

Більш того, за словами Губашева, Борис Нємцов "забезпечувався Заходом" і "фінансувався Бараком Обамою".

Борис Нємцов, за словами обвинуваченого, "торкнувся нашого пророка", підтримавши разом з Обамою і Президентом Франції Франсуа Олландом публікацію карикатур на нього.

"Десь у січні, коли французькі гопники зробили свої висловлювання, Нємцов теж почав лаятися на пророка. Потім почав на іслам заїкатися ... У підсумку домовився. У зв'язку з цим ми його прибрали. І це чекає кожного, хто зазіхатиме на честь мусульман ", - повідомив на допиті обвинувачений.

За словами Губашева, він анітрохи не шкодує про скоєне.

"Якщо зараз представився б випадок, я б його (Бориса Нємцова) ще б раз гримнув. І його, і будь-якого іншого без різниці, хто посягнув би на пророка. Будь-якого. Я і Обаму не думаючи розстріляв би, якби така можливість випала б", - зазначив він.

Він також розповів, що підготовка до вбивства опозиціонера почалася в січні. У ній, за його словами, брали участь Заур Дадаєв і Беслан Шаванна (загинув від вибуху гранати при затриманні). Спочатку в Москву приїхав Дадаєв, якого обвинувачений називав братом, потім в квартирі на Вєєрній вулиці, яку знімали чеченці, з'явився Беслан Шаванна. Його вони викликали з Грозного по телефону.

"Він погодився. Будь-який мусульманин, коли йдеться про таке, погодиться!", - зазначив обвинувачений.

Уважно ознайомившись з показаннями Анзора Губашева, захисники інших фігурантів справи про вбивство Бориса Нємцова звернули увагу на емоційне забарвлення тексту, а не на деталі. Показання обвинуваченого по суті справи вони визнали плутаними і непослідовними.

Раніше головний фігурант справи про вбивство Бориса Нємцова Заур Дадаєв, якого слідство вважає безпосереднім виконавцем, розповів про своє алібі в день вбивства російського опозиціонера.

Нагадаємо, вбивство Нємцова сталося ввечері 27 лютого в 23:30. Опозиційний політик був застрелений, коли йшов по Великому Москворецкая мосту в супроводі моделі Анни Дурицької. Зараз у справі налічується шість обвинувачених. Заур Дадаєв, Темірлан Ескерханов, Хамзат Бахаєв, а також Анзор і Шадід Губашеви перебувають під арештом. Ще один фігурант справи, Руслан Геремеев, оголошений в розшук.