ua en ru

ОБСЄ повідомила про появу "третьої сили" на Донбасі

ОБСЄ повідомила про появу "третьої сили" на Донбасі "Третя сила" провокує обидві сторони конфлікту, повідомили в ОБСЄ

Зіткнення між українськими військовими і бойовиками так званої "Донецької народної республіки" (ДНР) провокує невстановлена "третя сторона". Про це повідомили ОБСЄ українські та російські представники Спільного центру з контролю і координації (СЦКК), йдеться в звіті за 16 квітня, розміщеному сьогодні на сайті організації.

"Перебуваючи на спостережному пункті СЦКК на залізничному вокзалі Донецька, (члени) СММ були свідками того, як спроби СЦКК організувати три припинення вогню (починаючи в 8.50, 9.30 та 11.00 ранку відповідно) провалювалися по мірі того, як спорадична стрільба з мінометів і автоматів починалася через кілька хвилин після призначеного часу. За словами офіцерів як українських, так і російських збройних сил на спостережному пункті, невстановлена "третя сторона" провокувала обидві сторони", - йдеться у звіті.

СЦКК також поінформував співробітників місії про триваючі обстріл аеропорту Донецька. Спостерігачі ОБСЄ бачили, як українські і російські офіцери зі Спільного центру за телефоном намагалися зупинити стрілянину.

За інформацією СММ, бої тривали в донецькому аеропорту і в сусідніх районах, включаючи контрольовану українським урядом Авдіївку (17 км на північний захід від Донецька) та селі Піски (15 км на північний захід від Донецька). Спостерігачі ОБСЄ, які перебували на залізничному вокзалі Донецька, протягом усього четверга, 16 квітня, чули розриви мінометних та артилерійських снарядів, стрільба зі стрілецької зброї і важких кулеметів. Вибухи були чутні поруч з контрольованою українським урядом Бердянським.

Нагадаємо, режим припинення вогню, який став одним з пунктів мінських домовленостей лідерів країн "нормандської четвірки", набув чинності 15 лютого. Незважаючи на це сторони конфлікту постійно звинувачують один одного у порушенні перемир'я.

Зазначимо, за даними штабу АТО, бойовики 17 квітня 24 рази обстріляли позиції українських військових.

Нагадаємо, українська сторона запропонувала ОБСЄ встановити веб-камери у Широкіно.